Wat is die Boxing Day Traditie eigenlijk?

Boxing day hier en boxing day daar, maar wat waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En waarom vieren wij het hier niet?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Zondag is het aan de andere kant van het kanaal ‘Boxing Day’ in plaats van tweede kerstdag. Aan deze speciale dag is nogal wat gelegen, je zou kunnen spreken van een heuse boxing day traditie. Wat de meeste lezers ongetwijfeld weten is dat er op Boxing Day heel veel Premier League voetbal wordt gespeeld. Terwijl het in ons land stil is rond de eredivisie, knallen ze in Engeland gewoon door. Tenminste, als de pandemie dit jaar geen roet in het eten gooit.

Tijd voor een Boxing Day special met alle wedstrijden, de invloed van corona en de oorsprong van de boxing day traditie!

Wat is Boxing Day?

Boxing Day vindt plaats op 26 december. Op deze bijzondere dag, die wordt gevierd in het gehele Britse Koninkrijk en in sommige delen van de commonwealth, gaat het vooral om shoppen, eten en voetbal! Het is belangrijk om te realiseren dat de Engelsen hun ‘vakantiegeld’ dus in december opstrijken en dat ze dus veel te besteden hebben voor bovengenoemde vrijetijdsbestedingen.

Hoe oud is Boxing Day?

De boxing day traditie komt oorspronkelijk uit het midden van de negentiende eeuw. Het was oorspronkelijk een dag waarin de armen, handelslieden en bedienden cadeaus kregen. Werkgevers gaven hun bedienden een dag vrij en gaven ze een kleine bonus om te spenderen.

Waar komt de naam Boxing Day vandaan?

We weten dat het in ieder geval niks met boksen te maken heeft. Wat de precieze oorsprong is van boxing day is niet bekend, maar er doen verschillende theorieën de rondte. Werkgevers zouden hun bedienden cadeaus in dozen (boxes) geven, maar ook zou de kerk voedselpakketten in dozen verpakken voor de armen. Boxing day gaat in ieder geval over ‘uitpakken’.

Voetbal op Boxing Day

De traditie van boxing day gaat verder dan alleen uitpakken. Er wordt ook gevoetbald. Heel veel gevoetbald. Terwijl de eredivisie drie weken stil ligt, zoals bijna alle nationale competities, geven ze in Engeland juist extra gas. Dit jaar kun jij genieten van dit mooie programma op zondag de 26e:

  • Liverpool v Leeds – 13:30, Anfield
  • Wolves v Watford – 13:30, Molineux
  • Burnley v Everton – 16:00, Turf Moor
  • Man City v Leicester City – 16:00, Etihad Stadium
  • Norwich City v Arsenal – 16:00, Carrow Road 
  • Tottenham v Crystal Palace – 16:00, Tottenham Hotspur Stadium
  • West Ham v Southampton – 16:00, London Stadium
  • Aston Villa v Chelsea – 18:30, Villa Park
  • Brighton v Brentford – 21:00, Amex Stadium

Alleen NewCastle – Manchester United wordt als toetje op maandag 27 december geserveerd.

Wat opvalt is dat er geen grote toppers gepland staan. Manchester City versus Leicester City voelt aan als een topper, maar dat is niet terug te zien in de ranglijst. Het is ‘gewoon’ de koploper tegen de huidige nummer negen. Een verschil van 20 punten.

Inzetten op Wanderers & Spurs

Dat Mancester City – Leicester City geen topper is zien we terug in de odds, waar Manchester City schommelt rond de 1.20 en Leicester City rond de 13.20. Interessanter is de wedstrijd van Wolverhampton Wanderers – Watford, waar inzetten op Wolverhampton je zo’n 1.9x je inzet oplevert. Ook de odds van Tottenham Hotspurs (1.8) bevallen ons wel. Meer informatie over deze wedstrijden vind je in onze boxing day voorbeschouwing!

Covid & Boxing Day

Laten we hopen dat een coronagolf geen boxing day traditie wordt. Omikron heeft ervoor gezorgd dat Engeland binnen enkele dagen van 45.000 naar 90.000 besmettingen per dag is geschoten. Vlak voor boxing day. Afgelopen speelronde moesten er zes wedstrijden worden uitgesteld doordat clubs geen volwaardige teams meer op het veld konden krijgen vanwege besmettingen. 

Wat volgde was een overleg of de wedstrijden op boxing day wel moesten doorgaan. Op maandag 20 december besloten de 20 clubs om te blijven voetballen. Saillant detail, na speelronde 19 die dus met de wedstrijd Newcastle – Manchester United maandag 27 december wordt afgesloten, begint speelronde 20 de dag erna op 28 december. Speelronde 21 volgt vervolgens op 1 januari. Een bizar tempo.

Dit wordt niet door alle spelers in dank afgenomen. ‘Ik denk niet dat mensen door hebben hoe intens het is’, aldus Henderson van Liverpool in gesprek met BBC. ‘Voetbal betekent alles voor ons en we willen altijd op ons hoogste niveau presteren wanneer we op het veld staan. Helaas is dat in deze periode moeilijk te bewerkstelligen.’

‘Het is al een aantal jaar zo, maar daar komt nu ook nog corona bovenop. Daardoor wordt het nog zwaarder. Ik maak me zorgen. Ik vrees dat niemand bij de FA het welzijn van de spelers serieus neemt’, vervolgt Henderson.

Bij Liverpool testte onlangs vier spelers in de selectie positief op corona. Ook kampen veel spelers met blessures door overbelasting. De club speelt in december maar liefst negen wedstrijden. Ga er maar aanstaan. Happy boxing day.