Hoe werken Bookmakers

Bookmakers staan traditioneel bekend als de ‘accountants van de paardenrenbaan’ en dit is niet voor niets.
Ze nemen geld aan als inzet op diverse uitkomsten van een race of wedstrijd en ze betalen geld uit aan diegenen die de uitslag juist hebben voorspeld.

Het doel van deze ‘accountant’ is natuurlijk zo dat wanneer de balans wordt opgemaakt, er een winst is gemaakt door de bookmaker. Om dit te bereiken proberen ze winkansen aan te bieden die in werkelijkheid kleiner zijn dan de waarschijnlijkheid dat de uitkomst ook werkelijk zo uitkomt.

De winkansen die worden geboden door de Bookmakers zijn bij een bepaald evenement bij elkaar opgeteld dus hoger dan 100%.

Hoe worden de winkansen door Bookmakers bepaald

Klik hier om de video te bekijken waarin de winkansen worden verduidelijkt.

Als een bookmaker odds aanbiedt van bijvoorbeeld 6/5 dan zou dat altijd in het voordeel zijn van de gokker. Je zet dan bijvoorbeeld €50,- in op ‘kop’ en € 50,- op munt en je zou winst maken, ongeacht het resultaat. Bookmakers zijn natuurlijk veel te slim om dit te laten gebeuren. Het is echter wel mogelijk dat door het vergelijken van winkansen bij bookmakers een dergelijke win/win situatie kan ontstaan.

Bookmakers en de samenstellers van de Odds

Bookmakers hebben het niet makkelijk – ze zetten geen prijs op het opgooien van een muntje, maar op complexe wedstrijden met een veelvoud aan uitkomsten.
De uitkomsten hiervan zijn dermate ingewikkeld om te voorspellen, waardoor het veel werk is om de odds juist in te schatten.

De meeste grote bookmakers hebben mensen in dienst die de odds per evenement samenstellen.
Een samensteller van de odds op paardenraces heeft bijvoorbeeld veel contact met een netwerk aan informanten bestaande uit kenners uit de paardenwereld en mensen die bekend zijn bij de diverse stallen. Op basis van alle informatie die dit netwerk genereert worden de odds per paard samengesteld.

De odds samenstellers zorgen ervoor dat er een bepaald winstpercentage, of ‘over-rounds’, wordt gemaakt over de hele race of evenement. Als besloten wordt dat ze € 10,- winst willen maken op elke € 100,- inzet dan wordt de totale over-round voor die markt op 110% gezet. Om dit te bereiken nemen ze de winkansen op iedere uitkomst en verminderen de uitbetaling op deze uitkomst met een percentage. Bookmakers krijgen vaak de kritiek dat ze hun over-round te hoog zetten, waardoor de winkansen voor de gokker lager worden.

Andere factoren bij het samenstellen van de winkansen spelen ook een rol, zoals bijvoorbeeld de populariteit van een bepaald team of speler. Een populair team of speler genereert waarschijnlijk relatief veel inzet, ook als de winkansen lager zijn. Ook kan het zijn dat er er een ‘dark horse’ meedoet en de bookmaker niet de kans wil lopen om verlies te draaien op de winstkansen. Een aantal bookmakers staat er om bekend altijd de eerste te zijn met het publiceren van odds. Zij moeten deze dan samenstellen op basis van de tot dan beschikbare informatie.

Bookmakers en de gokmarkt

Andere bookmakers zijn voorzichtiger en wachten eerst de odds van andere bookmakers, voordat ze zelf met hun odds komen. Ook kunnen ze zo weddenschappen langer onderzoeken voordat ze het aanbieden, of wedstrijden of evenementen schrappen als ze deze niet zien zitten.

Het verschil in benadering van de diverse bookmakers zorgt voor een verschil in odds, die je terugziet bij Odds vergelijkers zoals OddsBrothers.com. Vaak zijn deze verschillen vrij klein, afhankelijk van de mening van de bookmaker, lopende weddenschappen en andere factoren.

Werkwijze van Bookmakers bij verschillende evenementen

Hoe worden de odds bij een bepaald evenement bepaald? Hieronder een voorbeeld van hoe de prijzen worden vastgesteld op basis van de aard van het evenement. Laten we twee paardenraces nemen, zelfde locatie, zelfde soort race.

Race 1: Grote bekende race, bekende namen die meedoen, hoge inzet verspreid over de diverse speler. De Bookmakers kunnen dan eenvoudig en zonder veel aanpassingen de odds samenstellen.

Race2: Kleine race, met onbekende deelnemers. Genereert waarschijnlijk niet zoveel inzet, waardoor de inzet van een hoog bedrag op 1 paard meer hoofdbrekens voor de Bookmakers veroorzaakt dan bij race 1. Om de marge van de Bookmaker veilig te stellen zullen de odds per paard omlaag gaan, om zo overall een hoger ‘over-round’ percentage te hebben, zodat dit als een buffer werkt voor de bookmaker.

De volgende stap

Zodra je doorhebt op welke wijze de Bookmakers de prijzen en odds vaststellen, is het interessant om zelf van tevoren te proberen de odds vast te stellen, voordat je naar de cijfers van de Bookmaker kijkt. Zo wordt het makkelijker om te bepalen wat de echte ‘value bets’ zijn.

Voor voetbalfans is dit proces vrij eenvoudig, omdat je per wedstrijd slechts drie mogelijke uitkomsten hebt. Liefhebbers van de paardenrennen hebben het wat dat betreft iets moeilijker.