Beste sportmomenten van deze week

Deze week is lekker gevarieerd! Met bizarre taferelen Afrika Cup, exit Novak Djokovic en exit Max Verstappen.

De beste sportmomenten van deze week vallen moeilijk samen te vatten, maar we proberen het toch! De Afrika Cup staat bol van het spektakel, nieuws van de Nederlandse schaatsers en exit Novak Djokovic en Max Verstappen. Bizarre taferelen Afrika Cup, exit Novak Djokovic en exit Max Verstappen

Afrika Cup: van verkeerd volkslied naar blunders

Ongeveer om de twee jaar is het aan de Afrikaanse voetballanden en spelers om zichzelf in de kijker te spelen van de rest van de wereld. Maar de huidige Afrika Cup (African Cup of Nations 2021) komt vooral door verkeerde dingen in het nieuws. Zo werd bij Mauritanië – Gambia het verkeerde volkslied gespeeld voor Mauritanië. De band werd gestopt en men hoopte dat de spelers het zonder muziek zouden zingen, maar die boodschap kwam niet aan.

Het was maar goed dat Ivoorkust het eerste groepsduel al had gewonnen, want in de tweede wedstrijd tegen het kleine Sierra Leone ging het niet goed. Ivoorkust miste eerste een penalty, maar kwam daarna op voorsprong door een goal van Sébastien Haller (Ajax). Na de gelijkmaker van Sierra Leone gaf Ibrahim Sangaré de assist op de 2-1. Maar in blessuretijd ging de doelman van Ivoorkust hopeloos in de fout, waardoor het nog 2-2 werd. Check de samenvatting van Ivoorkust – Sierra Leone.

Geen Australian Open voor Novak Djokovic

De schrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden hadden geen betere soap kunnen bedenken. Bij de beste sportmomenten van deze week hoort ook wel de nodige drama. Novak Djokovic ging richting de Australian Open van uitzondering naar weigering naar hoger beroep naar uitzetting. Uiteindelijk kon minister Alex Hawke van Immigratie kiezen voor uitzetting van Djokovic, onder meer omdat Djokovic gelogen had over zijn reis. Australië kent een strikt beleid op het gebied van corona, en de niet gevaccineerde Djokovic had ‘niet genoeg’ aan een positieve besmetting halverwege december.

De minister was blij dat hij de Serviër naar huis mocht sturen. “Het innemen van Djokovic’ visum is in het algemeen belang van Australië. Ons land heeft een sterke grenscontrole gehad, waardoor we relatief veilig zijn gebleven tijdens de pandemie. Dat heeft geresulteerd in een van de laagste sterftecijfers, beste economische cijfers en hoogste vaccinatiegraden ter wereld. Mede door deze strenge grenscontroles is de cohesie onder de bevolking sterk. Mensen hebben offers gebracht tijdens de pandemie en de overheid dient de resultaten daarvan te beschermen.” 

Onder meer Stefanos Tsitsipas en Rafael Nadal waren het eens met de uitzetting van de nummer 1 van de wereld. Djokovic zelf legde zich er uiteindelijk ook maar bij neer. “Ik ben in elk geval extreem teleurgesteld door de uitspraak, maar die respecteer ik. Ik zal volledig meewerken met de relevante autoriteiten wat betreft mijn vertrek uit het land. Verder vind ik het erg vervelend dat de focus de voorbije weken op mij heeft gelegen. Ik hoop echt dat we ons nu weer kunnen storten op het tennis en dit geweldige toernooi. Ik wens spelers, toernooi-officials, staf, vrijwilligers en fans al het goede voor de Australian Open. Verder bedank ik mijn familie en alle Servische fans voor hun steun.”

Nieuwe schaatspakken voor meer medailles Olympische Spelen

In de jaren ‘90 liep Nederland al voorop met de introductie van de klapschaats en nu kwamen de technische experts weer met een nieuwtje. Op de Olympische Spelen 2022 Peking gaan de Oranje schaatsers een pak dragen dat de luchtweerstand nog verder verkleint. Dat zou onder meer komen door een dubbele laag stof op het onderbeen.

“Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig”, aldus schaatsbond KNSB. “We hebben enkele opties die voor meer aerodynamica zorgen, maar zo’n pak moet natuurlijk wel comfortabel zitten.”

Bos pakt Europese titel en wereldbeker op skeleton

bij de beste sportmomenten van deze week zit ook een sport waar we normaal niet zo veel over horen. Naast langebaanschaatsen en shorttrack heeft Nederland namelijk op nog een onderdeel kans op medailles. Want bij de skeleton (vooruit liggend op een plankje door een ijsparcours) hebben ‘we’ namelijk Kimberley Bos. De 28-jarige Bos werd bij de laatste wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz tweede, waardoor ze de eindzege in de wereldbeker pakte. Doordat ze als beste Europese eindigde, kreeg ze ook nog eens de Europese titel.

Max Verstappen valt uit in Le Mans

Een van de beste sportmomenten van deze week heeft natuurlijk te maken met onze eigen: Max! Het nieuwe seizoen in de Formule 1 is nog lang niet begonnen, maar Max Verstappen zit niet stil – figuurlijk althans. De kersverse wereldkampioen Formule 1 deed namelijk mee aan de virtuele 24 uur van Le Mans. Hij vormde een team met Maximilian Benecke, Atze Kerkhof en Felix Rosenqvist. Maar na zeven uur crashte Verstappen zijn virtuele auto zodanig dat het team niet meer verder kon racen. Jammer genoeg lag het team van Verstappen toen aan de leiding.