Wed Meesters | Actueel Nieuws

Volgen PSV en Vitesse, Ajax, Feyenoord en AZ?

Komt er een slotakkoord van PSV en Vitesse waarmee Nederland het best presterende land van Europa wordt? #puntjevandestoel.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat gaan we toch lekker in Europa dit jaar! Ajax voert de boventoon met vijf gewonnen wedstrijden in de Champions League, maar ook Feyenoord en AZ winnen erop los. Overwinteren we met vijf Nederlandse clubs in Europa? Het kan!

Ajax – Sporting

Ongekend, dat is de reeks van Ajax dit seizoen in de Champions League. Borussia Dortmund? Gewoon met 4-0 en 3-1 opzij zetten. De ploeg van Erik ten Hag is al verantwoordelijk voor veel punten op de UEFA coëfficiëntenlijst (op basis waarvan je Europese tickets krijgt) en kan er daar nog wel een aantal bij doen.

Dinsdagavond spelen ze de laatste groepswedstrijd tegen Sporting Lissabon, dat ook al zeker is van de achtste finales Champions League. Maar winst van Ajax zou op meerdere manieren goed zijn: Ajax krijgt meer geld van de UEFA én Nederland neemt verder afstand van Portugal op de genoemde lijst, waardoor we zomaar een tweede rechtstreekse ticket Champions League kunnen krijgen. In Portugal werd het 1-5 door onder meer vier goals van Sébastien Haller, kan Ajax weer zo knallen?

Real Sociedad – PSV

PSV is ook al zeker van Europese overwintering, alleen rest nog de vraag in welk toernooi dat is. In groep B van de Europa League staat PSV namelijk tweede met twee punten voorsprong op Real Sociedad, de tegenstander van donderdag. Als PSV wint of gelijkspeelt, gaat het door in de Europa League. Bij verlies ‘zakken’ de Eindhovenaren naar de Conference League.

PSV zal in elk geval met vertrouwen afreizen naar Spanje, want de club won vijf van de afgelopen zes competitiewedstrijden. Real Sociedad pakte slechts één punt uit de laatste drie duels, hoewel dat laatste duel tegen Real Madrid was. De vraag is of PSV gaat loeren op de counter of volop gaat meedoen om goals te maken.

AZ – Randers FC

Twee Nederlandse clubs in de Conference League zijn al zeker van overwintering als groepswinnaar en een daarvan is AZ. De ploeg van trainer Pascal Jansen hoeft dus niet per se te winnen, maar het zou fijn zijn voor Nederland. In eigen huis ontvangen ze het Deense Randers FC, dat nog meedoet om de tweede plek en daarvoor het liefst moet winnen. In Denemarken werd het 2-2. De vraag is of AZ zich volop zal inzetten, want zondag wacht het duel met Ajax in de Eredivisie.

Feyenoord – Maccabi Haifa

De tweede club die als groepswinnaar doorgaat, is Feyenoord. Het fijne voor de Rotterdamse club is dat ze Maccabi Haifa ontvangen, wat al is uitgeschakeld. Feyenoord kan dus aan de goede vorm blijven werken richting de Klassieker met Ajax die op 19 december op het programma staat. De 5-0 overwinning op Fortuna Sittard zondag was in elk geval een fijne warmdraaier richting dit duel.

Vitesse – NS Mura

Dan is het alleen nog de vraag of Vitesse kan stunten. De Arnhemmers wonnen namelijk eerder dit seizoen al van Tottenham Hotspur en strijden nu met de Londense club om de tweede plek achter het Franse Rennes. Vitesse en de Spurs staan allebei op 7 punten, maar het doelsaldo van de Engelse club is net wat beter: +3 om +1. Vitesse moet dus het liefst zelf ruim winnen van het Sloveense NS Mura en hopen dat ze een beter resultaat halen dan Tottenham Hotspur tegen Stade Rennes. Als ze dat doen, gaan we als Nederland met vijf clubs in Europa naar 2022!