Feyenoord – het verhaal achter het shirt

Dat kenmerkende rood-witte shirt met zwarte broek en zwarte kousen, zoals ze die ook droegen in 1970, toen Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup I won!

Geschatte leestijd: 3 minuten

Samen met Ajax en PSV behoort Feyenoord al sinds jaar en dag tot de Klassieke Drie. De Rotterdamse club bestaat inmiddels al ruim 100 jaar en heeft zich daarin tot een van de meest succesvolle clubs ontwikkeld. Zo werd ‘De Trots van Zuid’ 15 keer landskampioen (waarvan de laatste keer in 2017), wonnen ze 13 keer de KNVB Beker en pakten ze natuurlijk de Europa Cup I en de Wereldbeker in 1970 en twee keer de Europa Cup III/UEFA Cup (1974 en 2002).

Van oprichting tot fusie naar promotie en ‘Feijenoord’

Na de oprichting in 1908 veranderde het huidige Feyenoord een aantal keer van naam: de Rotterdamse club begon als Wilhelmina, een jaar later werd het na een fusie met Volharding de Hillesluise Football Combinatie (HFC). Maar omdat de bekende Haarlemse club HFC al bestond, werd gekozen voor RVV Celeritas.

Na promotie naar de NVB in 1912 kwam de club in de competitie bij HSV Celeritas, waarna uiteindelijk gekozen werd voor de naam Rotterdamsche Voetbal Vereeniging Feijenoord (met een ‘ij’). 

Rood, wit en zwart Feyenoord

In datzelfde jaar begon de club ook met het dragen van het kenmerkende rood-witte shirt met zwarte broek en zwarte kousen, zoals ze die ook droegen in 1970, toen Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europa Cup I won. Die combinatie is bijna altijd gebleven tot op de dag van vandaag, behalve een paar jaar geleden toen Feyenoord tot afgrijzen van fans ineens witte broekjes onder het thuisshirt ging dragen.

Groen en geel domineren uitshirts

Het thuisshirt is dus bijna altijd hetzelfde gebleven, maar de uitshirts hebben vaak een andere samenstelling gehad. Wat het meeste voorkwam in de uitshirts in de lange geschiedenis van Feyenoord zijn de kleuren groen, geel en later ook zwart en blauw.

Zo heeft Johan Cruijff toen hij zijn carrière verrassend bij Feyenoord afsloot in het seizoen 1983/84 in uitwedstrijden een volledig geel tenue gedragen. Die gele kleur domineerde de uitshirts van de Rotterdamse club in de jaren ‘80 toen eerst de Gouden Gids en later Opel shirtsponsor waren. 

In de jaren ‘70 en de jaren ‘90 zag je dan weer vooral groen terug als Feyenoord niet in De Kuip speelde. Tussen 1991 en 1995 won Feyenoord vier keer de KNVB Beker. Met onder meer Wim Jansen en Willem van Hanegem als hoofdtrainer. En één landstitel met uitwedstrijden in een groen tenue bij uitduels. Sinds de jaren ‘2000 kwamen blauw en zwart steeds vaker terug. Afwisselend met groen, terwijl de gele outfit vaak bestemd was voor de keepers.

Sponsors van Feyenoord

Tot begin jaren ‘80 zag je op geen enkel Nederlands voetbalshirt reclame. Simpelweg omdat het niet toegestaan was. Met de toenemende commercialisering van het voetbal en hogere kosten voor alle clubs werd in 1982 besloten shirtsponsoring toe te staan. De eerste twee jaar prijkte de naam van de Gouden Gids op het shirt van Feyenoord, waarna automerk Opel het stokje overnam voor vijf jaar.

In 1990 begon een lange periode van toewijding, want Stad Rotterdam Verzekeringen begon in dat jaar als shirtsponsor en bleef er tot 2004 op staan. Hierna volgde vier jaar Fortis, het verzekeringsbedrijf dat in 2008 werd overgenomen door ASR – het vroegere Stad Rotterdam Verzekeringen. ASR nam ook de sponsoring weer op zich tot deze samenwerking in 2013 definitief eindigde na zo’n 20 jaar. De laatste jaren hebben afwisselend de namen van wederom Opel, Qurrent, Droomparken en nu EuroParcs op de shirts van Feyenoord gestaan.

Tags: