Wed Meesters | Wedden op Eurovisie Songfestival

Wedden op het songfestival 2022

De jaarlijkse mix tussen mooie muziek en 'experimentele' acts gaat weer losbarsten. Voor de afwisseling van sport is dit zeker een weddenschap waard!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Als het aan de bookmakers ligt, dan is de eerste prijs op het songfestival al vergeven. Er wordt dit jaar gekozen voor een politiek statement bij de grootste muzikale competitie ter wereld. Zo is de verwachting. Bij wedden op het songfestival 2022 is Oekraïne overigens sowieso een solide keuze. Ook zonder de oorlog scoort Oekraïne hoog: het is statistisch gezien het best presterende land op het Eurovisie Songfestival ooit. Sind het debuut van Oekraïne in 2003 deed het land mee in alle finales. Ze gingen er ook twee keer met de winst vandoor. In 2004 met Ruslana en in 2016 met Jamala, met de nummers Wild Dances en 1944. Voor de liefhebbers. In andere woorden: waar Duitsland zo’n 60 jaar voor nodig had, lukt Oekraïne in minder dan twintig jaar. Tja, de Duitsers hebben natuurlijk ook niet de taal mee. 

Kalush Orchestra

Begin februari toerden de Oekraïense inzending Kalush Orchestra er nog vol op los met hun ode aan de moeders in hun land. Nog geen twee weken later posten de bandleden foto’s in militair ornaat. Hoewel ze niet in de frontlinie vechten zijn ze het land niet ontvlucht en helpen ze met de bevoorrading van steden en het leger. De wereld hoopt dan ook dat ze er 10 mei staan op de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. Iets dat helaas nog onzeker is. Het is bijna onwerkelijk dat de bookmakers adviseren wedden op het songfestival op een nummer waarvan het niet zeker is dat de bandleden het kunnen uitvoeren.

Voor de liefhebbers van de muziek kunnen we alvast verklappen dat de folklorische fluitist Ihor uit 2021 ook in 2022 onderdeel is van de Kalush Orchestra. In het nummer komen erg veel invloeden samen, Het nummer heeft krachtige hip-hop rap gedeeltes, afgewisseld met slaapliedjes-achtige zachte melodielijnen. Een ode aan de Oekraïense moeder is tevens een ode geworden aan het Oekraïense moederland. Een nieuw volkslied in een bewogen tijd. 

Eurovisie Songfestival in oorlogstijd

Gek genoeg is deze situatie niet uniek. In 1993 moest de Bosnische band Fazla over een verlaten vliegveld in Sarajevo rennen, kogels van sluipschutters ontwijkend, om het nieuwe land Bosnië-Herzegovina te vertegenwoordigen in het Eurovisie Songfestival. De uiteindelijke plek waarop ze eindigden? Zestiende. Het is dus niet gezegd dat opportuun wedden op het songfestival een zekerheidje is. Een ander teken aan de wand is dat Kalush Orchestra eigenlijk niet het gekozen nummer was in Oekraïne zelf. Die eer was voorbehouden aan Alina met haar nummer Shadows of forgotten Ancestors. Zij raakte echter in opspraak voor vermeende Russische connecties en trok zich terug. Hoe dan ook, Kalush Orchestra heeft 15 maart aangegeven wel aanwezig te zijn en ze zullen sowieso een impact maken.

Wat betreft hun kansen kan het zijn dat ze de halve finale overweldigend winnen, maar dat het effect in de finale al een beetje is uitgewerkt. Nogmaals, er is geen enkel bewijs dat de hoge odds van de bookmakers ook wijzen op een winst.

Wedden op het songfestival kanshebbers

Als we Oekraïne buiten beschouwing laten, wie zijn dan de kanshebbers voor de eindzege? Het mooie van het Eurovisie Songfestival altijd winnaars voortbrengt die vooraf niemand zag aankomen. Daar liggen de kansen. Alleen op welke ‘dark horse’ ga je inzetten? Het zijn er nogal wat. Vertrouwen op je eigen smaak is een goed begin! Vertrouw je toch liever op de bookmakers, dan komt de top drie dit jaar uit Italië, Zweden en Engeland. Als Italië weer weet te winnen zou dat een unieke prestatie zijn sinds Ierland in de jaren ‘90 maar liefst drie titels op rij wist te winnen (92-93-94)! De Engelsen mag je nooit uitvlakken omdat zij simpelweg hun taal mee hebben, niet voor niets dat zij al 5 keer hebben gewonnen. Hoewel de laatste winst al stamt uit 1997. Dat ze Europa hebben verlaten helpt ook niet mee in de sympathie van het publiek. Zweden, de laatste favoriet bij de bookmakers, zat er de laatste paar jaar al dicht bij. Cornelia Jakobs gaat sowieso veel stemmen vergaren van de mannelijke stemmers. If you know what I mean.

Intrede van Oost-Europa

Terug naar Oekraïne. Het is al jaren een groot geklaag bij de ‘westerse’ Europese landen, dat sinds de toetreding van de Oost-Europese landen de puntenverdeling wel erg veel wegheeft van vriendjespolitiek. De verbondenheid van landen als Polen, Roemenië en Hongarije met Oekraïne, die nu hartverwarmend optreden om hun ‘broeders’ te ontvangen, zullen dit jaar meer dan ooit hun douze points uitdelen aan het land in oorlog. Dat zegt niks over het publiek, dus nogmaals: de winst is nog niet binnen. 

S10

En dan Nederland. Die de relatief onbekende S10 afvaardigt met het nummer De Diepte. De bookmakers zijn positief, met een negende plek van de veertig. S10 moet nog wel een halve finale doorkomen, ‘dankzij’ de minimale punten voor yu no man broko mi in 2021. Het nummer dat bovenaan verschijnt wanneer je Googled ‘Broccoli Song’. Echt waar. S10 heeft gekozen voor een nummer met eenzelfde diepe boodschap, maar is toch toegankelijker door een ‘taal loze’ melodie waar iedereen zich mee kan identificeren. 

S10 probeert zich ver te houden van hokjes. Ze vindt zichzelf geen rapper en geen zangeres. Daar kijken mensen op neer, aldus Stien. De Diepte kunnen we echter prima in een hokje plaatsen en wel die van toegankelijke popliedjes:

Couplet, refrein, couplet, refrein, bruggetje en eind refrein. Ook qua opbouw van het liedje wordt gebruik gemaakt van een vrij standaard arrangement. Rustige gitaar en piano, opbouwend met beats en handgeklap, climax en weer afbouwen met de piano en gitaar. Wat wel nieuw is, is dat we weer een Nederlandstalig nummer inzenden. Voor het eerst sinds 2010. Daarom is de lalala in het refrein fijn voor de herkenbaarheid.Popliedjes doen het altijd erg goed. Kies je voor S10 wanneer je gaat wedden op het songfestival 2022? Dan begrijpen we die keuze. Support your locals! Momenteel biedt bet365 als enige odds aan voor dit evenement. Sowieso een goede keuze als bookmaker vanwege het grote aanbod. Natuurlijk zullen andere bookmakers ook wel aan boord springen, maar juist nu zijn de odds zo interessant!

Tags: