Wedden op Basketbal

Voor een hoop Nederlanders betekent basketbal vooral samenvattingen met commentaar van een lyrische Mart Smeets die na een mooie dunk ‘senk joe’ zegt. En dan hebben we het dus over het NBA basketbal. Maar er zijn ook in heel Europa natuurlijk verschillende professionele basketbalcompetities – ook in Nederland zelf – die heel veel gokkers en weddenschappen aantrekken. In veel gevallen wedden gokkers op hun eigen competities – zeker waar de competities wat groter zijn – maar wie een beetje over de grenzen wil gaan heeft een scala aan interessante mogelijkheden om op te wedden.

De meest populaire competitie is natuurlijk de NBA (in Amerika is college basketbal trouwens ook ongelooflijk populair bij gokkers), waarbij het seizoen duurt van november tot juni. Er zijn 30 teams uit de VS en Canada, verdeeld in de ‘Eastern’ en ‘Western conferences’. Elke conference bestaat uit drie divisies van vijf teams en elk teams speelt 82 wedstrijden in een seizoen – de playoff wedstrijden niet meegerekend. In de playoffs spelen de vier beste teams van elke conferentie.

Het mooie van basketbal? Het is een van de meest spannende sporten om op te wedden – zeker als je de wedstrijden ook kijkt. Er gebeurt namelijk van begin tot eind heel veel en je ziet het scoreverloop vaak op en neer golven. Dé sport dus voor punters die van actie houden! Tijd om te kijken waar je allemaal op kunt inzetten.

Soorten Weddenschappen

Point Spread

Als je ons artikel over American Football hebt gelezen weet je al wat point spread is. Waar wij met z’n allen gewend zijn dat er zoiets bestaat als een gelijkspel, heb je dat in Amerikaanse sporten helemaal niet. Past natuurlijk ook bij de cultuur dat er alleen winnaars en verliezers zijn. Daarom is er altijd een verlenging bij gelijke stand, met uiteindelijk maar twee mogelijke uitkomsten dus. Vanuit het oogpunt van sportwedden gezien is dat natuurlijk minder competitief. En dat is waar de point spread om de hoek komt kijken.
Het idee is dat het mindere team (volgens de verwachting) een voorsprong krijgt, om er zo voor te zorgen dat beide teams gelijkwaardige kansen hebben om te winnen en dus dezelfde odds krijgen.
De point spread is dus een handicap weddenschap op een basketbalwedstrijd en een van de populairste soorten weddenschappen bij deze sport.

Hoe groter het verschil is tussen de twee ploegen, hoe groter de point spread zal zijn. Maar bij het plaatsen van een point spread weddenschap moet je in principe met hetzelfde rekening houden als wanneer je op de uitkomst van de wedstrijd wedt. Als je bij een match outcome bet op zoek gaat naar de beste value bets, dan kijk je naar de teams die ondergewaardeerd worden (of anders gezegd: onderschat). Als je dus op zoek gaat naar een goeie point spread weddenschap dan kijk je naar de teams die een genereuze handicap hebben gekregen van de bookmakers. De prijzen zijn hetzelfde maar de handicaps verschillen dus je wil de beste handicap vinden voor jouw weddenschap.

Match Outcome

Zoals bij elke andere sport kan je ook gewoon wedden op welk team jij denkt dat gaat winnen, waarbij je gewoon de hele point spread laat voor wat ‘ie is. Het enige nadeel bij basketbal is alleen dat de odds voor je favoriete weddenschappen er short kunnen zijn – dat is ook waarom de point spreads meestal de populairdere weddenschap is. Maar om er zeker van te zijn dat je altijd echt de beste value bets vindt, loont het wel om altijd eerst even de match outcome bets en point spread bets met elkaar te vergelijken.

Total Points

Nog een bijzonder populaire weddenschap bij basketbal wedstrijden is een weddenschap op het totale aantal punten dat gescoord wordt in een wedstrijd. Voordat je je glazen bol pakt, je hoeft niet zelf met het exacte getal te komen. De bookmaker komt met een puntentabel en jij hoeft alleen aan te geven of er meer of minder gescoord wordt dan een bepaald getal. De puntentabel verschilt tussen wedstrijden. Net als bij de points spread kiezen de bookies de puntentabel op zo’n manier dat je gelijke odds krijgt voor ‘over’ (meer) en ‘under’ (minder), dus welke uitkomst je ook kiest; je krijg dezelfde odds. Om de beste weddenschap op total points te vinden is het slim om verschillende bookmakers met elkaar te vergelijken en zo rond te shoppen. Als je van plan bent om te wedden op ‘overs’, zoek dan de puntenaantallen van bookmakers die lager zijn dan jij denkt, en als je op unders wilt wedden dan wil je dat het puntentotaal van de bookie hoger is dan je denkt.

Team To Score First Basket

Behoeft geen uitleg natuurlijk; een weddenschap op welke van de twee teams de bal als eerste in het netje legt. Niet echt de meest geschikte weddenschap als je niet alleen wedt om te winnen maar ook voor een beetje entertainment. De weddenschap is namelijk vrij snel voorbij. Qua spanning is deze weddenschap vooral geschikt als je te maken hebt met twee teams die heel sterk of juist heel rustig beginnen.

Wedden op Basketbal – Extra Tips

Maak je eigen Point Spreads
Een van de beste strategieën om value bets eruit te kunnen kiezen bij point spread weddenschappen is naar een wedstrijdschema kijken en vervolgens bij elke wedstrijd je eigen spreads/handicaps opschrijven waarmee beide teams met gelijke kansen zouden beginnen aan de wedstrijd. Dus vóór je naar de spread van de bookmakers kijkt.

Als je eenmaal die lijst hebt ga je pas naar de spreads van de bookies kijken en vergelijkt ze met jouw spreads. De spreads die het minst overeenkomen met die van jou – waar je het dus het minst mee eens bent – zouden de beste waarde moeten bieden. De vuistregels is dus: hoe meer je het oneens bent met de bookie, hoe beter de value bet. Als jouw point spreads dezelfde zijn als die van de bookmakers of heel dicht in de buurt komen, dan kun je die wedstrijden beter gewoon laten voor wat ze zijn, omdat je dan amper een ‘edge’ hebt. Als je een beetje verstand hebt van deze sport dan is deze strategie op langere termijn een winstgevende strategie.

Zorg dat je net zoveel weet als de Bookmakers
Om niet alleen incidenteel eens geld te winnen met sportweddenschappen moet je van de sport waarop je wedt minstens net zoveel weten als de bookmakers. Dit is zeker het geval voor basketbal – vooral als het gaat om de kennis van wie er spelen en wie geblesseerd zijn. Deze informatie heeft namelijk grote invloed op hoe de bookies hun spreads bepalen (als een spread er te goed uitziet om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo). Bij basketbal bestaat een team maar uit vijf spelers, dus als er een speler ontbreekt dan heeft dat direct een grote impact. Vooral natuurlijk als het een van de dominante of getalenteerdere spelers is in het team – zoals de point guard.