Spread Betting voor Gevorderden

Spread betting klinkt moeilijker dan het is en feitelijk heb je alleen de basiskennis nodig om ermee te kunnen beginnen. Maar om ervoor te zorgen dat spread betting je ook echt iets gaat opleveren – en laten we wel wezen, daar gaat het tenslotte om – moet je wel echt volledig begrijpen wat je doet en welke mogelijkheden je allemaal hebt. Anders kun je natuurlijk nooit het succes naar je hand zetten, of in ieder geval je kansen op succes vergroten.
Wed Meesters vertelt je alle ins en outs van spread betting.

Spread Betting vs. Fixed Odds

In heel veel situaties is het veel slimmer om voor spread betting te kiezen dan voor weddenschappen met fixed/vaste odds. Bij wedden met vaste odds wordt uitbetaald op de winnaar en de plaatsingen/places (bij each way bets), maar spread betting betaalt meer uit voor de 2e plaats dan voor de 3e plaats en dat payout systeem geldt ook voor de meeste andere markten. Als je dus denkt dat je selectie niet per sé gaat winnen, maar wel beter presteert dan de minimale vereiste om zich te plaatsen dan krijg je waarschijnlijk een betere payout als je voor spread betting kiest.

Ook kan het zomaar zijn dat spread betting goede, niet winnende prestaties meer beloond dan vaste odds. De each way voorwaarden bij de meeste toernooien betalen alleen twee plaatsen uit, terwijl een toernooi spread bestaat uit punten die niet alleen worden vergaard door te winnen of als tweede te eindigen; teams verdienen de punten voor hun spread gedurende elke fase van de competitie. Dit is vooral handig als je een van de zwakste teams in het toernooi backt met de verwachting dat ze iets beter (niet extreem veel) presteren dan hun spread.

Succesvol Spread Betten

Als je op lange termijn succesvol wilt zijn met spread bets, dan is het beste dat je kan doen heel kieskeurig worden in de weddenschappen die je afsluit. Als je bet alleen maar een beetje beter presteert dan werd verwacht dan maak je alleen maar een kleine winst. Als je vervolgens een bet hebt die zwaar onderpresteert, dan veegt die in één keer al die kleine winsten van tafel. Als je het houdt bij bets waarvan je denkt dat je er een hoge marge op kan pakken (idealiter met een klein risico), dan is dat hetzelfde als value betten bij wedden met vaste odds. Dit levert meer stabiele, lange termijn returns op, met een beetje geluk zonder al te veel risico.

Om selecties te vinden waarbij de kans groot is dat ze zwaar gaan overpresteren (of onderpresteren als je de selectie verkoopt), moet je in de meeste gevallen wedden tegen grote reputaties. Oftewel, als je een spread ziet die veel meer gebaseerd is op reputatie dan op de actuele vorm, dan is dat het moment om erin te stappen.

Spread Betting Trading voor Gevorderden

Soms zit je met je bet ineens in een geweldige positie en beslaat je een trade out te maken, maar de meeste trades bij spread betten zijn vooropgezet. De initiële bet is dus geplaatst met de intentie op een trade out, ofwel omdat je een mogelijheid ziet om een gegarandeerde winst veilig te stellen, ofwel omdat je een selectie vindt die waarschijnlijk goed start, maar niet goed eindigt.

Bij de beste mogelijkheden voor spread betting trading gaat het er meestal om dat je goed weet te voorspellen welke kant de markt op beweegt in de beginfase van een event. Een korte termijn voorbeeld hiervan is een voetbalwedstrijd waarbij je denkt dat één team uit de startblokken schiet en waarschijnlijk het eerste doelpunt maakt. Als je het bij het juiste eind hebt dan zullen de odds van dat team lager worden in de spread en als je ze gebackt hebt voor de aftrap kun je hier voor een trade out gaan tegen de nieuwe spread voor een gegarandeerde winst. Een zelfde strategie over langere termijn kun je toepassen op een groot event zoals een WK. Als je een team backt die niet tot de favorieten behoort om goed te presteren en ze winnen hun poule in de groepsfase dan verandert de spread en heb je de mogelijkheid om dat team te sellen tegen de nieuwe spread, waarmee je een lekkere winst veilig stelt, ongeacht of ze daarna uit het toernooi vliegen.