KSA verbiedt Cashback Bonus voor bookmakers in Nederland

De cashback bonus wordt verboden! Volgens de KSA heeft het te veel effect op het gokgedrag van mensen. Lees hier meer!

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft besloten dat de cashback bonus in Nederland een vorm van reclame is die ertoe leidt dat mensen te veel verleid worden om te gokken, dus wordt de cashback bonus verboden.

Of om de KSA te quoten: “De cashback is een vorm van reclame die leidt tot onmatige deelname aan kansspelen”. Dit is in strijd met de Wet Kansspelen op afstand (Koa), daarom heeft de KSA alle Nederlandse operators laten weten dat ze geen cashback-bonussen meer mogen uitdelen.

Wat ga je ook alweer missen?

Wanneer je een cashback bonus krijgt, krijg je een deel van je verloren speelgeld terug. Dit is doorgaans gekoppeld aan een bepaald percentage en een maximumbedrag. Om de cashback te claimen, moet je eerst een storting doen en spelen. Mocht het geluk niet aan je zijde zijn, verzacht de bookmaker de pijn enigszins door een deel van de verliezen terug te storten in je account.

Post voor alle NL operators

Ksa heeft alle operators met een Nederlandse licentie per brief gesommeerd om eventuele cashback-promoties voor 5 december 2022 offline te halen. De toezichthouder gaf daarin onder meer aan dat cashbacks een “stimulerend” effect hebben, waardoor mensen meer risico’s nemen omdat ze worden beloond voor hun verliezen. Dit kan mensen minder bewust maken van hun eigen risico’s en in sommige gevallen zelfs leiden tot verslavingsgevaar.

Het verstandige midden…

Vanuit het oogpunt van verantwoord spelen valt daar zeker iets voor te zeggen. Hoewel wij persoonlijk denken dat een iets minder rigoureus besluit ook had gekund. Denk aan strengere voorwaarden voor de cashback bonus. Het blijft een bijzonder gevoelig onderwerp, maar feit is dat het percentage probleemspelers vele malen kleiner is dan het percentage ‘plezierspelers’. Er was daarom zeker iets te zeggen geweest voor een tijdelijk verbod, om vervolgens te kijken of er een hybride oplossing mogelijk was die recht doet aan beide type spelers.

Hoe zit het met andere bonussen?

Mocht je ongerust zijn over andere bonussen, niet nodig. Alle overige bonussen van bookmakers (en casino’s uiteraard) blijven wel toegestaan. Onder de bekende voorwaarden, dus de speler moet 24 jaar of ouder zijn, terwijl de bookmaker een licentie moet hebben van de KSA. Met andere woorden, je kunt nog steeds profiteren van stortingsbonussen, gratis weddenschappen, odds boosts, en noem ze maar op. Met uiteraard het bekende uitgangspunt: speel verstandig.