Wed Meesters | Wedden op WK Allround

WK Afstanden | Wedden op Schaatsen in de WK Afstanden

Alle grote namen. Alle disciplines. De dood of de gladiolen. Wedden op WK Afstanden Schaatsen is knallen. Ontdek hoe je zelf voor goud gaat.

Estimated reading time: 9 minuten

Wat zo leuk is aan wedden op WK Afstanden schaatsen? De dynamiek. Een lekkere snelkookpan met sprint en allround disciplines, waarbij de winnaars direct duidelijk zijn (in tegenstelling tot allround toernooien). Het is één van de wat jongere toernooien op de schaatskalender. We kunnen ons voorstellen dat je wat vragen hebt over dit toernooi. Die hadden wij ook. We gaan ze allemaal voor je beantwoorden, inclusief de belangrijkste twee. Is Nederland op dit toernooi ook zo goed en hoe kun je het beste wedden op schaatsen WK Afstanden schaatsen?

Voor de schaatsers van vroeger is het eigenlijk zonde dat deze toernooien nog zo jong zijn. Het WK Afstanden is er pas sinds 1996. Wie had niet graag Ard Schenk en Kees Verkerk in actie gezien op afstandstoernooien, of bijvoorbeeld Hilbert van der Duim? En nog meer strijd tussen Stien Kaiser en Atje Keulen-Deelstra, of mooie titels voor Yvonne van Gennip? Wij gaan dieper in op de opzet, geschiedenis en statistieken van dit toernooi. En natuurlijk kijken we naar alle mogelijkheden voor wedden op schaatsen WK Afstanden.

Opzet van de WK Afstanden schaatsen

Vooral bij de allround toernooien is het kijken naar hoe alles werkt (en vooral: rekent). Maar bij een wedstrijd als het WK Afstanden gaat het om wie het snelst elke afstand schaatst. De laatste jaren zijn er naast de individuele afstanden ook onderdelen bijgekomen als de massastart, ploegenachtervolging en de teamsprint. Het enige jammere is dat de ISU tegenwoordig toernooien vaak eens in de twee jaar organiseert. Aan de andere kant, het maakt behaalde titels wel net even specialer.

WK Afstanden schaatsen: Geschiedenis

Laten we bij de geschiedenis de onderdelen opknippen, om het overzicht te bewaren.

500 en 1000 meter mannen

Zoals gezegd werd het WK Afstanden voor het eerst in 1996 verreden. Laat dat nou precies in de hoogtijdagen vallen van De Keizer, Hiroyasu Shimizu. De kleine Japanner won dan ook vijf van de eerste zes toernooien de 500 meter. Pas daarna was het tijd voor zijn eeuwige rivaal Jeremy Wotherspoon, die begin jaren ‘2000 drie keer won. Nederland kwam er nooit echt aan te pas op deze afstand. Want de titel ging zeven keer naar Japan, vijf keer naar Zuid-Korea, vier keer naar Canada en Rusland (drie keer Pavel Koelizjnikov) en slechts één keer naar Nederland: Jan Smeekens in 2017. Iedereen die Jan op z’n wedformulier had staan bij wedden op WK afstanden schaatsen, chapeau.

De 1000 meter was dan weer lang genoeg voor Nederland. ‘Wij’ voeren hier de boventoon met zeven zeges, waaronder twee voor Erben Wennemars en twee voor Kai Verbij. De beste schaatser individueel op de kilometer is Shani Davis, met vier zeges (en drie bronzen medailles). Pavel Koelizjnikov pakte deze afstand ook twee keer.

1500 meter mannen

De volgende afstand waarop Nederland de beste is, de 1500 meter. Rintje Ritsma en Ids Postma streden in de eerste jaren met 1500-specialist Ådne Søndrål uit Noorwegen, die twee keer won en vier keer tweede werd. Shani Davis en later Denis Joeskov waren het meest succesvol met ieder drie overwinningen. De laatste vier jaar hebben Kjeld Nuis en Thomas Krol om en om twee keer gewonnen. Met 9 goud, 9 zilver en 9 brons is Nederland dominant op deze afstand. Geen onhandige data bij het wedden op WK afstanden.

5000 en 10.000 meter mannen

Op de twee langste afstanden is het bijna beschamend hoe vaak we de rest van de wereld afdrogen als kikkerlandje. Op de 5000 meter won Nederland 16 van de 21 gouden medailles, en 41 van de 63 medailles. Chad Hedrick was in 2004 en 2005 de eerste niet-Nederlandse winnaar. Gianni Romme (3), Bob de Jong (2) en Sven Kramer (8) zorgden voor de meeste Nederlandse gouden medailles. De laatste drie jaar waren er ‘gelukkig’ weer niet-Nederlandse winnaars.

Op de 10.000 meter is het nog een graadje erger: daar won Nederland de eerste 19 edities en ook 41 medailles in totaal. En ook hier weer dezelfde namen als bij de vijf kilometer. Gianni Romme won vier keer, Carl Verheijen twee keer, Bob de Jong en Sven Kramer vijf keer, en Jorrit Bergsma drie keer. Na die 19 Nederlandse zeges kwamen de afgelopen twee jaar Graeme Fish (Canada) en Nils van der Poel (Zweden). Kijk, op zich is het mooi dat Nederland hier historisch gezien zo soeverein heerst. En wie gaat wedden op de WK Afstanden schaatsen weet doorgaans ook vaak de nationaliteit van de top 3. Maar laten we eerlijk zijn, de mooiste sport gedijt bij zo groot mogelijke concurrentie.

Massastart, ploegenachtervolging en teamsprint mannen

De afgelopen zes WK’s was er ook de massastart. Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma wonnen één keer, maar veruit de beste was de Amerikaan Joey Mantia met drie zeges. De ploegenachtervolging is dan weer een kolfje naar de hand van Nederland. In verschillende samenstellingen won Nederland 12 van de 13 keer. De meest voorkomende naam was natuurlijk Sven Kramer. De eerste twee teamsprints gingen ook naar Nederland, de editie van 2022 naar Noorwegen.

500 en 1000 meter vrouwen

Bekentenis: dit zijn de afstanden waar wij voor gaan als wedden op WK Afstanden schaatsen. Achter elkaar kort en hard knallen. Kortom, non-stop actie.

Op de korte afstanden bij de vrouwen zien we vooral veel Duits succes. De 500 meter werd twee keer gewonnen door Monique Garbrecht en vier keer op rij door Jenny Wolf. China, Zuid-Korea en Canada volgen met ieder drie eindzeges. Rusland en Japan stonden vaak op het podium, maar slechts twee keer op het hoogste treetje. Nao Kodaira zorgde voor de twee Japanse overwinningen. Voor Nederland kwam Femke Kok het dichtst bij, met een tweede plek in 2021.

Op de 1000 meter is Nederland dan weer wel de beste, met zeven zeges. Die kwamen van maar liefst zes verschillende vrouwen, alleen Marianne Timmer won twee keer. De Duitse Anni Friesinger, de Canadese Christine Nesbitt en de Amerikaanse Brittany Bowe zijn individueel het meest succesvol met drie zeges. Monique Garbrecht won deze afstand ook twee keer, net als de 500 meter.

1500 meter vrouwen

Op de schaatsmijl voelde Anni Friesinger zich het meeste thuis. De goedlachse Duitse won tussen 1998 en 2009 maar liefst zes keer. Vlak achter haar vinden we onze schaatskoningin Ireen Wüst met vijf overwinningen. Duitsland heeft met acht gouden medailles er net eentje meer dan Nederland. Annamarie Thomas en Jorien ter Mors wonnen allebei eenmaal de 1500 meter.

3000 meter en 5000 meter vrouwen

Ook op de langste afstanden bij de dames is Nederland niet het beste land. Duitsland pakte op de 3000 meter al zijn acht zeges in de eerste acht toernooien. Gunda Niemann won er vijf, Claudia Pechstein twee en Anni Friesinger één. Martina Sablikova zorgt er in haar eentje voor dat Tsjechië met zes keer goud ook boven Nederland staat. Wij hebben vijf keer goud, waarvan drie keer voor Ireen Wüst.

En op de langste afstand wordt Nederland al sinds het begin afgedroogd door Duitsland en Martina Sablikova. Duitsland won acht keer, waarvan vijf keer Gunda Niemann. En tussen 2007 en 2019 was er een ongekende reeks van tien zeges op rij voor Sablikova. Pas in 2021 zorgde Irene Schouten voor de eerste Nederlandse eindzege ooit. Een klein applausje mag naar Claudia Pechstein, die 14 keer op het podium stond.

Massastart, ploegenachtervolging en teamsprint vrouwen

Van de zes keer massastart won Nederland er drie, met twee zeges voor Irene Schouten. Ivanie Blondin uit Canada won twee keer en in 2021 pakte Marijke Groenewoud de titel. Op de ploegenachtervolging was Nederland zes keer het beste met als rode draad Ireen Wüst. Canada en Japan wonnen ieder drie keer, Duitsland eenmaal. De teamsprint ging in alle drie de edities naar Nederland met als kopvrouw Jutta Leerdam.

Statistieken WK Afstanden schaatsen

Het is eigenlijk belachelijk hoe dominant Nederland is bij de mannen op het WK Afstanden schaatsen. Sinds 1996 werden er 119 gouden medailles uitgereikt. Ruim de helft daarvan, 65, ging naar Nederland. Met nog eens 49 zilver en 36 brons komen we op 150 medailles. De Verenigde Staten volgt op lichtjaren afstand met 13 goud, 6 zilver en 14 brons. Rusland, Canada en Noorwegen staan ook op meer dan 30 medailles.

Individueel steekt Sven Kramer er met kop en schouders bovenuit. Koning Kramer won 21 keer goud, 3 keer zilver en 2 keer brons. Shani Davis staat tweede, met 8 goud. De nummers 3 tot en met 7 zijn ook ‘gewoon’ Nederlanders: Bob de Jong, Gianni Romme, Erben Wennemars, Jorrit Bergsma en Carl Verheijen. Douwe de Vries staat nog net tiende, Kjeld Nuis kan de top tien binnenkomen.

WK Afstanden vrouwen: Duitsland versus Nederland

Je had het net waarschijnlijk al in de gaten, maar bij de vrouwen is vooral Duitsland erg sterk. Het land staat ook eerste in het medailleklassement met 36 goud, 32 zilver en 18 brons. Vooral Gunda Niemann, Anni Friesinger en Claudia Pechstein zorgden voor veel van die medailles. Samen wonnen ze er 66, van de in totaal 86 voor Duitsland.

Nederland is wel duidelijk de nummer twee met 31 goud, 35 zilver en 30 brons. Canada en Tsjechië staan ver daarachter met ieder 16 goud. In het individuele klassement staat Ireen Wüst weliswaar boven alle Duitse dames met 15 goud, 15 zilver en 1 brons. Maar ze moet stayer Martina Sablikova net boven zich dulden met 16 goud en 6 zilver. Antoinette de Jong en Irene Schouten staan op vier gouden medailles.

WK Afstanden Schaatsen | Wedmarkten

Bij wedden op schaatsen zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op WK Afstanden schaatsen – winnaar per afstand

Vier individuele afstanden, massastart, ploegenachtervolging en teamsprint. Zeven onderdelen, mannen en vrouwen, dus veertien kansen om de juiste winnaar te voorspellen.

Wedden op WK Afstanden schaatsen – prestatie per land

Nederland domineert al sinds het begin het WK Afstanden bij de mannen en is het een na beste bij de vrouwen. Bij veel bookmakers kun je ook inzetten op hoe bepaalde landen presteren. Wint Nederland bijvoorbeeld meer of minder dan een bepaald aantal gouden medailles?

Wedden op WK Afstanden schaatsen – live wedden

Het is niet specifiek een wedmarkt, maar graag belichten we de mogelijkheid voor live wedden op sport zoals schaatsen. Het voegt een extra dimensie en meer spanning toe aan het volgen. En wie weet kun je inspelen op wat je direct ziet op televisie.