Wed Meesters | Wedden op NK Afstanden

NK Afstanden | Wedden op Schaatsen in de NK Afstanden

Voordat onze nationale toppers zich internationaal mogen bewijzen zijn er de nationale kampioenschappen. Favoriet van ons is de NK Afstanden. Het staat garant voor veel actie en op elke afstand staat een Nederlander klaar om een andere Nederlander af te troeven. Als daar geen mooie weddenschappen voor het oprapen liggen...

Estimated reading time: 9 minuten

Sinds 1987 wordt het NK Afstanden schaatsen gereden. Wie waren de afgelopen 35 jaar succesvol en hoe kun je wedden op schaatsen bij NK Afstanden?

Het NK Afstanden schaatsen is niet het grootste toernooi, maar het is wel belangrijk en spannend. Het is immers een belangrijk kwalificatiemoment voor de schaatsers. Bovendien is een prijs natuurlijk altijd mooi meegenomen, en het is een kans om jezelf te testen.

Wij gaan dieper in op de opzet, geschiedenis en statistieken van dit toernooi. En natuurlijk kijken we naar alle mogelijkheden voor wedden op schaatsen NK Afstanden.

Opzet van de NK Afstanden schaatsen

Een simpeler opzet van een schaatstoernooi om individuele afstanden is er niet. Schaatsers rijden de verschillende afstanden en de snelste over de finish wint. Een kind kan de was doen. Maar het toernooi heeft zoals hierboven gezegd ook nog extra waarde. Want door de vroege plaatsing in de kalender is het vaak ook een kwalificatiemoment voor de eerste wereldbekerwedstrijden. En daar wil je bij zijn als schaatser, de toernooien tegen de toppers uit andere landen.

NK Afstanden schaatsen: Geschiedenis

Er worden sinds 1987 altijd dezelfde afstanden gereden op het NK Afstanden schaatsen. 500, 1000, 1500, 5000 en 10.000 bij de mannen. En 500, 1000, 1500, 3000 en 5000 bij de vrouwen. Laten we voor de geschiedenis even die afstanden opknippen in korte afstanden (500 en 1000), de middenafstand (1500) en de lange afstanden (3000, 5000 en 10.000). Ook mentaal wel handig als je gaat wedden op NK Afstanden schaatsen.

500 en 1000 meter mannen

Op de korte afstanden zagen we na drie titels voor Jan Ykema eind jaren ‘80 een nieuwe ster verrijzen in 1991. Gerard van Velde won in 2002 pas zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van Salt Lake City. Maar in 1991 won hij al de 500 en 1000 meter op het NK Afstanden. ‘Tarzan’ zou zelfs zes keer op rij de 500 meter winnen en nog eens in 2004 en 2005. De 1000 meter won hij na 1996 (zijn vierde titel) verrassend niet meer.

Daarna moesten schaatsers als Andries Kramer en Jakko Jan Leeuwangh opboksen tegen het sterke duo Jan Bos en Erben Wennemars. Zij kregen de kruimels, waar Bos en Wennemars veel titels verdeelden. Allebei wonnen ze tien nationale titels, waaronder ook enkele op de 1500 meter. Die twee namen kon je bijna blind invullen als je ging wedden op NK Afstanden. Wel met bescheidener odds natuurlijk.

Na 2007 werden de 500 en 1000 meter weinig meer samen gewonnen. Jan Smeekens domineerde de 500 met vijf titels en daarna Dai Dai Ntab met vier. Tussendoor wonnen soms Michel en Ronald Mulder en Kai Verbij. De 1000 meter werd eerst vijf jaar verdeeld tussen Stefan Groothuis en Simon Kuipers, waarna Kjeld Nuis vijf keer won. Kai Verbij bleek een dubbele specialist, want hij voegde drie titels op de 1000 bij zijn twee op de 500.

1500 meter mannen

Op de middenafstand komen de sprinters en stayers elkaar altijd tegen. En tot nu toe hebben vooral de stayers het vaakst gewonnen. Leo Visser won drie van de eerste vijf keer en in de jaren ‘90 waren er zes overwinningen voor allroundkampioen Rintje Ritsma. Specialist (en nu NOS-commentator) Martin Hersman en Erben Wennemars pakten twee titels en meerdere podiumplekken.

De laatste 15 jaar waren de sprinters weer iets sterker. Weliswaar won Sven Kramer vier keer, maar daar tegenover staan twee zeges van Simon Kuipers en drie van Kjeld Nuis. En de laatste drie jaar was Thomas Krol telkens de snelste, toch ook een sprinter. Patrick Roest wacht nog op zijn eerste overwinning na onder meer drie keer de tweede plek.

Als je gaat wedden op NK Afstanden Schaatsen is de 1500 dan ook met afstand de meest interessante discipline. Het levert meer dan eens een verrassende winnaar op. Dat maakt wedden wat lastiger, maar de mogelijker return groter.

5000 en 10.000 meter mannen

Op de 5000 meter zien we bijna alle grote allrounders van de afgelopen 30 jaar in Nederland. Gerard Kemkers en Bart Veldkamp wonnen allebei twee keer, waarna Rintje Ritsma en Gianni Romme veel titels zouden verdelen. Ritsma won er vier, diesel Gianni Romme won er vijf. Voor Bob de Jong was de 5000 meter telkens net te kort. Tussen 2007 en 2018 won Sven Kramer maar liefst tien keer, met zes keer Jorrit Bergsma als tweede. Na drie keer Patrick Roest was het in 2022 eindelijk de beurt aan Bergsma.

Op de tien kilometer kwamen kilometervreters Bob de Jong en Jorrit Bergsma perfect uit de verf. Bart Veldkamp en Falko Zandstra mochten in de beginjaren twee titels pakken en zelfs Rintje Ritsma in 1995. Daarna was het de beurt aan Bob de Jong. Tussen 1996 en 2012 won hij zes keer en hij stond tot 2015 nog eens twaalf keer op het podium. Maar ook Sven Kramer domineerde de afstand een aantal jaar en won zes titels. Sinds 2013 is Jorrit Bergsma de koning van de tien, met zeven titels. Wie deze afstanden een beetje bijhoudt heeft dus goede kans de winnaars te kiezen bij wedden op de NK Afstanden.

500 en 1000 meter vrouwen

Ingrid Haringa had het geluk dat ze twee jaartjes ouder is dan Christine Aaftink. Haringa won zowel de 500 als de 1000 meter twee keer in de eerste drie toernooien. Daarna moest iedereen buigen voor sprintkoningin Christine Aaftink. Van 1990-1994 won ze zowel de 500 als de 1000 meter. In 1995 en 1996 won ze de 500 opnieuw en werd ze tweede op de 1000 meter. Niet voor niets werd ze in die jaren ook zeven keer Nederlands kampioen sprint.

Na Aaftink ging de 500 meter vijf keer op rij naar Andrea Nuyt en vier keer naar Marianne Timmer. Timmertje had als specialisme natuurlijk de 1000 meter en won zeven keer in acht jaar. Hierna zagen we ook bij de vrouwen een splitsing. De 500 meter werd het terrein van Annette Gerritsen (3) en Margot Boer (5). De 1000 meter ging van Ireen Wüst en Paulien van Deutekom naar viervoudig kampioen Marrit Leenstra. De laatste zes jaar waren er weer ‘dubbele kampioenen’ met Jorien Ter Mors en daarna Jutta Leerdam die de 500 en 1000 wonnen.

1500 meter vrouwen

Op de middenafstand zien we meer verschillende namen, net als bij de mannen. Yvonne van Gennip won de eerste drie toernooien en daarna waren er veel eenmalige winnaars. Alleen Annamarie Thomas stak er bovenuit met vier zeges in tien jaar tijd. Renate Groenewold was Nederlands beste allrounder begin jaren 2000 en won drie keer de 1500. En vanaf 2006 zagen we de koningin van het schaatsen overduidelijk op deze afstand: Ireen Wüst won liefst acht keer. Vooral Jorien ter Mors gaf haar veel tegenstand, zij won vier keer.

3000 en 5000 meter

Net als bij de mannen zien we op de lange afstanden ook de allrounders boven drijven. Yvonne van Gennip won beide afstanden drie keer in de beginjaren. Carla Zijlstra was dan weer een type ‘Bob de Jong’, sterk op de lange afstanden. Zij won in de jaren ‘90 drie keer de 3000 meter en maar liefst zes keer de 5000 meter.

Vervolgens nam Tonny de Jong het stokje over op de 3000 meter (vier titels) en op de 5000 meter (twee titels). Op de drie kilometer was het tijdens en na Renate Groenewold (vijf titels) tijd voor Ireen Wüst, op niet eens haar sterkste afstand. Toch won ze maar liefst zeven keer, en gaf ze daarna het stokje over aan Antoinette de Jong en Irene Schouten. Op de vijf kilometer zagen we Wüst niet terug, wel de zusjes Gretha Smit en Jenita Hulzebosch-Smit. De laatste jaren wonnen vooral Carien Kleibeuker, Esmee Visser en Irene Schouten.

Statistieken NK Afstanden schaatsen

Per afstand worden het teveel statistieken om te bekijken, dus onderzoeken we wie het meest succesvol in het algemeen waren. Bij de mannen is dat niet verrassend Sven Kramer, met 20 keer goud en 32 medailles in totaal. Achter hem volgt een viertal uit vooral de jaren ‘90 en begin ‘2000. Gerard van Velde won 12 keer goud, Rintje Ritsma 11 en Erben Wennemars en Jan Bos 10. Bob de Jong won 8 keer goud, maar heeft wel 31 afstandsmedailles, eentje minder dan Kramer. Kjeld Nuis (8 goud, 16 totaal) kan nog wel een paar plekken stijgen in het klassement aller tijden.

Bij de vrouwen tipt niemand aan Ireen Wüst. ‘s Werelds beste schaatser ooit domineerde natuurlijk ook het NK Afstanden schaatsen. Ze won 18 keer goud en 41 medailles in totaal. Christine Aaftink volgt op 12 goud (19 medailles), voor Marianne Timmer (11 goud, 31 totaal) en Renate Groenewold (10 goud, 24 totaal).

NK Afstanden Schaatsen | Wedmarkten

Bij wedden op schaatsen zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op NK Afstanden schaatsen – winnaar per afstand

Zo’n NK Afstanden is natuurlijk een feest, met tien gouden medailles die verdeeld worden. Je kunt bij de meeste Nederlandse bookmakers natuurlijk inzetten wie die gouden medailles gaan winnen.

Wedden op NK Afstanden schaatsen – onderlinge strijd

Vaak heb je een prachtige strijd tussen twee, drie of vier schaatsers op een bepaalde afstand. Of er zijn underdogs die aan elkaar gewaagd zijn. Je kunt soms ook inzetten op wie van twee schaatsers het beste gaat presteren op een bepaalde afstand. Denk bijvoorbeeld aan Kjeld Nuis versus Thomas Krol op de 1500 meter. Of Patrick Roest versus Jorrit Bergsma op de 5000 meter.

Wedden op NK Afstanden schaatsen – aantal medailles

Schaatsers rijden vaak meerdere afstanden op een toernooi als het NK Afstanden. Denk aan de 500 en 1000 meter samen, of de twee lange afstanden. En dan soms ook nog de 1500 meter erbij. Je kunt wellicht inzetten op de vraag of een bepaalde schaatser nul, één of meerdere (gouden) medailles gaat winnen.