Wed Meesters | Wedden op EK Allround

EK Afstanden | Wedden op Schaatsen in de EK Afstanden

Het EK Afstanden Schaatsen bestaat nog niet zo gek lang, maar de opzet spreekt ons erg aan. Waarom? De strijd wordt beslecht per discipline en Nederland is niet oppermachtig over de gehele linie. Dat levert spektakel op de baan op, en interessante mogelijkheden voor je betslip.

Estimated reading time: 9 minuten

De schaatssport staat niet stil. En dat betekent concreet dat wedden op EK Afstanden schaatsen nu ook mogelijk is. Het EK Afstanden staat namelijk sinds 2018 op de ISU kalender. Een toernooi waarin de Europese topschaatsers zich met elkaar meten.

Is Nederland op dit toernooi net zo dominant als op andere toernooien? Welke landen zijn onze voornaamste concurrenten? Hebben Sven Kramer en Ireen Wüst hier nog geschitterd, of is het vooral de nieuwe generatie Nederlandse toppers? Tijd voor antwoorden. Wij gaan dieper in op de opzet, geschiedenis en statistieken van dit toernooi. En kijken natuurlijk naar alle mogelijkheden voor wedden op schaatsen EK Afstanden.

Opzet van de EK Afstanden schaatsen

Dit toernooi kent een redelijk simpele opzet, omdat het natuurlijk over individuele afstanden gaat. Dat maakt wedden op EK afstanden schaatsen ook zo leuk. Landen mogen een bepaald aantal deelnemers per afstand sturen om te strijden om de prijzen. Vervolgens is het simpel: degene die het snelst over de finishlijn gaat, heeft gewonnen. Het EK afstanden schaatsen wordt sinds 2018 om de twee jaar verreden en heeft tot nu toe drie edities gehad.

Het grote verschil met het WK Afstanden is dat op dit toernooi niet de langste afstanden worden gereden: de 10.000 meter voor mannen en 5.000 meter voor vrouwen. De afstanden die wel worden gereden: 500 meter, 1000 meter, 1500 meter, 3000 meter voor vrouwen, 5000 meter voor mannen, massastart, ploegenachtervolging en teamsprint. Weet je gelijk waar je kansen liggen bij het wedden op EK Afstanden schaatsen.

EK Afstanden schaatsen: Geschiedenis

Sinds een paar jaar kennen we ook een aantal nieuwe Europese toernooien, waaronder het EK Afstanden. In 2018, 2020 en 2022 werd dit toernooi al verreden. Laten we kijken naar de verschillende afstanden.

500 en 1000 meter mannen

Op de twee kortste afstanden (500, 1000 en 1500) ging het vooral tussen Rusland en Nederland. Maar liefst 15 van de 18 medailles gingen naar deze twee landen. Houd dit in je achterhoofd als je gaat wedden op de EK Afstanden. Pavel Koelizjnikov is het meest succesvol met twee gouden medailles op de 1000 meter en eentje op de 500 meter. Ronald Mulder en de Pool Piotr Michalski wonnen de andere twee 500 meters, de 1000 meter van 2022 ging naar Thomas Krol. Onder andere Dai Dai Ntab en Kai Verbij zorgden ook voor Nederlandse medailles.

1500 meter mannen

Op de schaatsmijl hebben Nederland en Rusland slechts één van de negen medailles laten liggen. De beste schaatsers waren Denis Joeskov en Thomas Krol. Joeskov won in 2018 en pakte zilver in 2020. Thomas Krol ging van zilver, naar goud, naar zilver. In 2022 pakte Kjeld Nuis namelijk zijn eerste gouden medaille op de EK Afstanden schaatsen. Patrick Roest en Koen Verweij waren ook een keer goed voor brons. Wedtip: kijk goed naar de vorm van de dag bij het wedden op de EK Afstanden. De 1500 is bij uitstek een do or die afstand, waarbij zelfs gerenommeerde namen zich in de laatste ronde kunnen opblazen.

5000 meter mannen

De 5000 meter was de afgelopen twee edities een prooi voor Patrick Roest. 2018 was het jaar van Nicola Tumolero. De Italiaan won de eerste gouden medaille op deze afstand op het EK en hij pakte op de Olympische Spelen ook nog knap brons op de 10 kilometer. Waar is Sven Kramer dan, vraag je je wellicht af. In 2018 was hij er niet bij op het EK Afstanden, in 2020 pakte hij zilver achter Patrick Roest.

Massastart mannen

Eindelijk eens een ander land buiten Rusland en Nederland dat het sterkste is op een onderdeel van het EK Afstanden schaatsen. De kenners zullen vast goed gokken dat Bart Swings de meest succesvolle schaatser is op de massastart. De Belg won in 2020 en 2022, nadat Jan Blokhuijsen de eerste editie van 2018 had gewonnen. Arjan Stroetinga werd in 2020 tweede achter Bart Swings. Wie bij wedden op EK Afstanden schaatsen een bet plaatst op de massastart waant zich een beetje op een hele drukke renbaan. Waar je normaal 2 atleten aan de start ziet, zie je er nu een hele hoop. En sta je je favoriet naar voren te schreeuwen.

Ploegenachtervolging mannen

Heeft Sven Kramer dan geen enkele gouden medaille van het EK Afstanden in zijn uitpuilende prijzenkast? Jawel, hoor. Koning Kramer maakte net als Patrick Roest in 2020 en 2022 deel uit van het winnende Nederlandse team op de ploegenachtervolging. Nederland won zelfs alle drie de EK’s en Marcel Bosker was de enige die er alle keren bij zat.

Teamsprint mannen

En ook op een van de jongste onderdelen bij het schaatsen ontbreekt geen Nederlandse gouden medaille op het EK Afstanden schaatsen. In 2018 en 2020 was Rusland nog het sterkste met onder meer Pavel Koelizjnikov en Roeslan Moerasjov. Maar in 2022 waren het de relatief jonge gasten Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Tijmen Snel die goud pakten op dit onderdeel.

500 en 1000 meter vrouwen

Bij de vrouwen zien we ook op praktisch alle afstanden Nederland terug in de top en vaak ook Rusland. Op de twee sprintafstanden is de verdeling 3-2 voor Nederland. Jutta Leerdam pakte twee keer de 1000 meter, Femke Kok was in 2022 de sterkste op de 500 meter. Olga Fatkoelina en Jekaterina Sjichova zorgden voor de Russische gouden medailles. Opvallend is de sterke Vanessa Herzog uit Oostenrijk. Zij heeft drie sprintmedailles, waaronder de gouden medaille op de 500 meter in 2018.

Het leuke van bovengenoemde afstanden? Een bet op Nederland is geen zekerheidje als je gaat wedden op EK Afstanden schaatsen. Voor onderstaande afstanden ligt dat net even anders. Neemt niet weg dat je nog wel de juiste Nederlanders moet kiezen.

1500 meter vrouwen

Op de middellange afstand mag Rusland alleen de restjes hebben van Nederland. Want ons schaatslandje was drie keer de sterkste op de schaatsmijl. Opvallend is dat het wel drie verschillende schaatsters waren: Lotte van Beek, Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Marrit Leenstra pakte ook een keer brons en Ireen Wüst sloot in 2022 af met zilver.

3000 meter vrouwen

Eigenlijk zou je op deze afstand de naam van Martina Sablikova verwachten. Maar de Tsjechische deed alleen in 2020 mee en werd toen nipt vierde. Nee, ook hier is er een hegemonie van Nederland. Esmee Visser won in 2018 en 2020, en Irene Schouten in 2022. Francesca Lollobrigida zorgde voor een klein Italiaans hoogtepuntje door tweemaal brons (en zilver in Peking 2022).

Massastart vrouwen

Diezelfde Lollobrigida heeft als specialiteit eigenlijk de massastart. In 2018 won zij de eerste editie van dit enerverende onderdeel, voor haar landgenote Francesca Bettrone en de alleskunner Vanessa Herzog. De afgelopen twee keer, in 2020 en 2022, moest iedereen buigen voor Irene Schouten. In 2022 nam ze haar sterke teamgenoot Marijke Groenewoud achter zich mee naar zilver.

Ploegenachtervolging vrouwen

Tja, het wordt wel een beetje saai met al die Nederlandse gouden medailles, he? Toch lopen ‘we’ ook bij de ploegenachtervolging drie op drie. Melissa Wijfje, Ireen Wüst en Antoinette de Jong waren er allemaal twee keer bij. Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Irene Schouten hebben allen één gouden medaille. Rusland is ook hier ‘best of the rest’ met twee zilver en één brons. Waarmee trouwens gelijk het punt gemaakt wordt dat je bij wedden op EK afstanden natuurlijk niet alleen op de winnaars hoeft in te zetten…

Teamsprint vrouwen

Nou, daar is dan het tweede onderdeel (naast de 500 meter) waarop Nederland niet het beste is. In 2018 en 2020 moesten we het doen met zilver achter Rusland, in 2022 trok Nederland zich terug van deze afstand. In 2022 deed Rusland ook niet mee, waarvan Polen wist te profiteren met goud voor Wit-Rusland en Noorwegen.

Statistieken EK Afstanden schaatsen

Is Nederland dan ook over alle afstanden in totaal het beste? Bij de mannen komen we tot 11 gouden medailles, 9 zilver en 6 brons. Rusland volgt op gedegen afstand met 6 goud, 5 zilver en 6 brons. Andere landen komen niet in de buurt: België heeft twee keer goud, Polen en Italië eenmaal. Pavel Koelizjnikov is individueel het sterkst met vijf keer goud, voor Patrick Roest met vier.

Bij de vrouwen komt Nederland tot maar liefst 14 gouden medailles. Rusland mag er ‘slechts’ vier noteren, Oostenrijk, Italië en Polen één. Een aantal vrouwen staat op drie gouden medailles: Olga Fatkoelina, Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Maar alleen aan kop staat Irene Schouten met vier keer goud. Lotte van Beek en Jutta Leerdam hebben tweemaal goud, net als de Russin Angelina Golikova. Opvallend is overigens dat Natalia Voronina uit Rusland maar liefst vijf medailles heeft gewonnen op het EK Afstanden, maar geen enkele keer goud.

EK Afstanden Schaatsen | Wedmarkten

Bij wedden op schaatsen zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op EK Afstanden schaatsen – winnaar per afstand

Vier individuele afstanden, massastart, ploegenachtervolging en teamsprint. Zeven onderdelen, mannen en vrouwen, dus veertien kansen om de juiste winnaar te voorspellen. Gaat Irene Schouten haar prijzenkast uitbreiden en zien we nog meer goud voor Jutta Leerdam? Of weet jij dat jonge talent eruit te pikken?

Wedden op EK Afstanden schaatsen – prestatie per land

Nederland domineert al sinds het begin het EK Afstanden bij vooral de vrouwen en wedijvert met Rusland bij de mannen. Bij veel bookmakers kun je ook inzetten op hoe bepaalde landen presteren. Wint Nederland bijvoorbeeld meer of minder dan een bepaald aantal gouden medailles?

Wedden op EK Afstanden schaatsen – live wedden

Het is niet specifiek een wedmarkt, maar graag belichten we de mogelijkheid voor live wedden op sport zoals schaatsen. Het voegt een extra dimensie en meer spanning toe aan het volgen. En wie weet kun je inspelen op wat je direct ziet op televisie.