Wedden op Team IKO

Een jong team opgericht door de broers Van Hove heeft in een korte tijd een sterke indruk achtergelaten. Lees hier alles over wedden op Team IKO.

Estimated reading time: 6 minuten

Midden jaren ‘90 werd het schaatsen professioneel. Schaatsers rijden nu bij gesponsorde teams. Hoe gaat het bij wedden op schaatsen Team IKO?

Het commerciële schaatsen begon ooit bij Rintje Ritsma. In 1995 verliet hij de kernploeg van de KNSB om met sponsor Sanex betere faciliteiten voor elkaar te krijgen. Sindsdien zijn er steeds meer teams gekomen in het schaatsen met hun eigen belangen en sterke schaatsers. In dit artikel kijken we naar Team IKO en hoe je bij dit team kunt wedden op schaatsen.

Geschiedenis van Team IKO

Een van de jongste ploegen in de schaatswereld is Team IKO. De ploeg is pas in 2017 opgericht, maar heeft toch al een aantal leuke schaatsers in de gelederen gehad. Het team werd in de zomer van 2017 opgericht als Team Ten Hove, door de broers Erwin ten Hove en Martin ten Hove. Ze begonnen het team nog sponsorloos, maar wisten gauw het bedrijf IKO Insulations aan zich te binden. IKO Insulations is een Brabants bedrijf in isolatiemateriaal.

De ploeg moest in het seizoen 2017/2018 nog zonder sponsor op de pakken rijden bij internationale wedstrijden. IKO had namelijk nog geen merkenlicentie gekregen. Daardoor konden ze alleen bij nationale wedstrijden de naam van de sponsor op het pak dragen. Marije Joling was een van de meest aansprekende namen van het eerste team. Zij had in 2017 nog het NK Allround gewonnen onder trainer Erwin ten Hove, die haar toen al tien jaar trainde.

Jutta Leerdam kopvrouw van IKO

Een andere schaatsster van Team IKO die steeds meer begon op te vallen, was Jutta Leerdam. In 2017 was zij nog wereldkampioen allround bij de junioren geworden. En daarnaast pakte ze ook nog een aantal medailles op individuele afstanden. Ze werd derde op de 500 meter, won de 1500 meter en werd ook nog eens derde op de 3000 meter. Best knap dus dat ze kort daarna zo’n sterke sprinter is geworden.

In 2018 werd Jutta Leerdam tweede op haar tweede WK junioren. En het was zelfs een volledig zilveren toernooi voor haar: ze werd tweede op alle afstanden, driemaal achter Joy Beune, die de wereldtitel pakte. Leerdam won in 2019 nog wel het NK Sprint terwijl ze deel uitmaakte van Team IKO. Daarna maakte zij de overstap naar Team Reggeborgh. Daar zou ze een aantal grote prijzen winnen waaronder het WK Sprint.

Vernieuwing met Jan Blokhuijsen en Letitia de Jong

Sinds 2018 zat ook drievoudig olympisch kampioen en wereldkampioen sprint Jorien ter Mors in Team IKO. Zij had op het NK Afstanden eerder dat jaar nog goud gewonnen op de drie kortste afstanden. En natuurlijk had zij ook al vele successen behaald in het shorttrack. Maar door blessureleed en het herstel na een operatie kwam ze nooit echt meer terug op niveau bij IKO. Een zevende plaats op het WK Sprint 2020 was het hoogst haalbare.

In het seizoen 2019-2020 ging de ploeg daarom op zoek naar vernieuwing. Zo kwam onder meer Letitia de Jong naar IKO. Zij was in 2018 al Nederlands kampioen sprint geworden. En na zilver in 2019 achter Leerdam won ze het toernooi in 2020 opnieuw. En bovendien werd ze wereldkampioen op de teamsprint met Jutta Leerdam en Femke Kok.

Ook kwam de ervaren Jan Blokhuijsen naar Team IKO. Hij had op dat moment al een mooie carrière achter zich. Vele malen werd hij tweede of derde achter Sven Kramer op het EK Allround en WK Allround. Bovendien blonken er drie olympische medailles in zijn prijzenkast: goud en twee keer brons op de ploegenachtervolging. Op dat onderdeel was hij ook al vier keer kampioen geweest op het WK Afstanden. Maar helaas was hij al ‘over zijn top’. In 2020 werd hij nog Nederlands kampioen allround, maar daar bleef het bij. In 2022 beëindigde hij zijn carrière.

Nieuw elan met Bart Swings

2021 was niet het jaar van Team IKO. De Nederlandse schaatsers wisten zich allemaal niet te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2022 in Peking. Ook Esmee Visser, olympisch kampioen 5000 meter in 2018, niet. Maar twee buitenlandse schaatsers van IKO kregen dat wel voor elkaar. Marten Liiv uit Estland werd 24e op de 500 meter en verdienstelijk zevende op de 1000 meter.

Maar in 2020 had Team IKO nog een echte wereldtopper aangetrokken. Bart Swings was namelijk overgekomen van het team van Jillert Anema. Dat jaar was Swings al Europees kampioen massastart geworden. In 2021 pakte hij brons op dat onderdeel op het WK Afstanden. Maar hij bezorgde Team IKO en zichzelf de grootste zege door op de Olympische Spelen van 2022 overtuigend goud te winnen op de massastart.

Schaatsers van Team IKO

Het huidige Team IKO is redelijk ‘compact’ te noemen. Bart Swings is de duidelijke kopman van de ploeg. Maar hij is niet de enige met olympisch goud binnen Team IKO, want Esmee Visser won zoals gezegd goud op de 5000 meter in 2018. Zij richt zich vooral op de lange afstanden. Waarschijnlijk hoopt Bart Swings nog op de massastart op de Olympische Spelen van 2024.

Naast Visser vinden we nog drie jonge vrouwen bij Team IKO. Joy Beune (23) werd twee keer tweede op het NK Allround en zij focust zich ook vooral op het allrounden. Robin Groot (21) is ook een allrounder en werd in 2020 wereldkampioen allround bij de junioren en won ook vier individuele onderdelen. Kim Talsma (21) hoopt nog op een grote doorbraak.

Bart Swings heeft bij de mannen nog steeds gezelschap van Martin Liiv uit Estland. De 22-jarige Yves Vergeer is een allrounder. De 30-jarige Gijs Esders werd in 2020 derde op het NK Sprint. Verder heeft de ploeg vooral een aantal jonge mannelijke talenten.

Wedden op Team IKO

Team IKO is weliswaar niet zo groot als Team Jumbo-Visma of Team Reggeborgh, maar ze doen wel goed mee. Voor de grote toernooien kun je sowieso inzetten bij Bart Swings als je graag wil wedden op schaatsen. Hij is de koning van de massastart, maar kan ook goed meedoen op bijvoorbeeld de 1500 meter. En wat dacht je van de jonge talenten Joy Beune en Robin Groot? Die kunnen zomaar veel prijzen gaan winnen in de toekomst. Bekijk alles over wedden op schaatsen bij Wed Meesters om altijd op de hoogte te zijn!