Wedden op Team Albert Heijn Zaanlander

Naamsbekendheid hebben ze zeker, maar dat is niet alles! Een team vol toptalent, lees hier alles over wedden op Team Albert Heijn Zaanlander.

Estimated reading time: 7 minuten

Midden jaren ‘90 werd het schaatsen professioneel. Schaatsers rijden nu bij gesponsorde teams. Hoe gaat het bij wedden op schaatsen Team Albert Heijn Zaanlander?

Het commerciële schaatsen begon ooit bij Rintje Ritsma. In 1995 verliet hij de kernploeg van de KNSB om met sponsor Sanex betere faciliteiten voor elkaar te krijgen. Sindsdien zijn er steeds meer teams gekomen in het schaatsen met hun eigen belangen en sterke schaatsers. In dit artikel kijken we naar Team Albert Heijn Zaanlander en hoe je bij dit team kunt wedden op schaatsen.

Geschiedenis van Team Albert Heijn Zaanlander

Team Albert Heijn Zaanlander heeft een ingewikkelde geschiedenis achter de rug, die vooral verweven is met trainer Jillert Anema. Het begon ergens begin jaren ‘2000 als Blauwestad.nl met onder meer Rintje Ritsma en Gerard van Velde. Na enkele jaren werd deze ploeg opgeheven en ging het in 2007 verder als de BAM-ploeg, naar het bouwconcern. Die ploeg richtte zich deels op het marathonschaatsen en deels op langebaanschaatsen.

Bob de Vries en Jorrit Bergsma waren de boegbeelden van Team BAM in die beginjaren. Zij pakten enkele mooie overwinningen in het marathonschaatsen. En in 2010 volgden de eerste successen op de lange baan. Bob de Vries won goud op de 5000 meter bij het NK Afstanden, Jorrit Bergsma brons. Op de 10.000 meter werd het zelfs een 1-2-3 met Bob de Jong, Bob de Vries en Jorrit Bergsma.

Bob de Jong en Jorrit Bergsma succesvol

In 2011 was Bob de Jong het sterkste op de tien kilometer bij het WK Afstanden. Twee jaar later was BAM opnieuw goed bezig op de lange afstanden bij het NK. Jorrit Bergsma won de 5000 meter en Bob de Jong werd tweede, op de 10.000 meter ‘wisselden ze van plek’. Het was bovendien het moment waarop ze allebei Sven Kramer wisten te verslaan op de langste afstanden.

Op de Olympische Spelen 2014 in Sotsji kwamen nog een paar prachtige medailles in de prijzenkast van Team BAM te liggen. Jorrit Bergsma won eerst brons op de vijf kilometer, op een volledig Nederlands podium achter Sven Kramer en Jan Blokhuijsen. Op de tien kilometer pakte Bergsma het goud. Sven Kramer won zilver en Bob de Jong – ook namens BAM – brons, met dus opnieuw een Oranje podium.

Team Clafis, Team easyJet

BAM stapte in 2014 uit het team en ingenieursbureau Clafis stapte in het gat. Jillert Anema wilde een mix behouden van marathon en langebaan, dus zagen we een heel divers team. Sprinter Jorien ter Mors reed tot 2015 voor Clafis. Arjan Stroetinga, Mats Stoltenborg en Carien Kleibeuker wisselden net als Bob de Vries marathon en langebaan met elkaar af. Erik Jan Kooiman reed vooral de vijf en tien kilometer. Maar ook Heather Richardson (later Richardson-Bergsma) zat vier jaar bij de ploeg, zij richtte zich vooral op de korte en middellange afstanden. En in 2015 kwam marathonschaatser Irene Schouten erbij.

In de marathon bleef de ploeg van Jillert Anema erg sterk en ook op de langebaan waren er successen. Onder meer Heather Richardson, Arjan Stroetinga en Jorrit Bergsma wonnen veel medailles in de tijd van Team Clafis. Later meer hierover. In 2018 was het weer tijd voor een nieuwe sponsor, want toen nam luchtvaartmaatschappij en prijsvechter easyJet het over van Clafis.

De coronacrisis dwong easyJet echter in 2020 om zich terug te trekken. Eind 2020 nam zuivelbedrijf Royal A-ware de sponsoring op zich onder de naam Team Zaanlander. En eind 2020 veranderde de naam in Team Albert Heijn Zaanlander. De grootste successen voor dit team kwamen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud, waar we hieronder meer over vertellen.

Schaatsers van Team Albert Heijn Zaanlander

Tijd om te kijken naar de meest succesvolle schaatsers van het team wat nu Albert Heijn Zaanlander heet.

Bob de Jong en Bob de Vries

In den beginne waren er twee Bobs bij de ploeg van Jillert Anema. Bob de Jong liep toen al een tijdje mee, want in 1996 won hij al zijn eerste Nederlandse titel op de tien kilometer. Hij kan medailles van vier olympische medailles laten zien, allemaal van de tien kilometer. Na goud in 1998 en zilver in 2006 won hij bij dit team brons in 2010 en 2014. Daarnaast werd hij twee keer wereldkampioen tien kilometer en eenmaal op de vijf kilometer. En ook pakte hij nog veel medailles op het NK Afstanden.

Bob de Vries pakte zijn grootste successen in 2011. Hij won zilver (10 km) en brons (ploegenachtervolging) op het WK Afstanden, en goud en zilver op het NK Afstanden. In 2014 won hij de wereldbeker op de massastart.

Jorrit Bergsma en Heather Richardson-Bergsma

Natuurlijk moeten we deze twee samen noemen, ze zijn immers getrouwd. Jorrit Bergsma was lange tijd de succesvolste pupil van Jillert Anema. Hij won onder meer negen keer goud, acht keer zilver en vijf keer brons op het NK Afstanden. Op het WK afstanden was er vijf keer goud en zeven keer zilver, en op het EK Afstanden eenmaal zilver. Daarnaast heeft hij goud, zilver en brons overgehouden aan de Olympische Spelen van 2014 en 2018, en vele medailles in de Wereldbeker.

Zijn Amerikaanse vrouw Heather Richardson-Bergsma (getrouwd in 2015) schaatste ook verdienstelijk. In 2018 won ze eindelijk een olympische medaille, met brons op de achtervolging. Daarvoor had ze onder meer drie titels gewonnen op het WK Afstanden en zes eindzeges in de Wereldbeker, vooral op de 1000 en 1500 meter. In haar tijd bij Anema werd ze ook drie keer tweede op het WK Sprint. In 2013 had ze dat toernooi nog gewonnen.

Arjan Stroetinga, Erik Jan Kooiman, Carien Kleibeuker

Dan een mooi rijtje van schaatsers die de marathon en langebaan wisten te combineren. Arjan Stroetinga schaatste al vanaf 2007 bij Jillert Anema en werd tussen 2008 en 2019 zeven keer Nederlands kampioen marathonschaatsen. Op de langebaan bleek hij, niet verrassend, heel sterk op de massastart. Hij werd vier keer Nederlands kampioen en in 2015 de eerste wereldkampioen op dat onderdeel. In 2016 werd hij tweede op het WK, maar pakte hij juist goud op de ploegenachtervolging. Ook won hij twee keer de Wereldbeker massastart.

Erik Jan Kooiman richtte zich pas op zijn 28e vol op het schaatsen. Hij schaatste zes jaar maar pakte wel een paar mooie medailles. In 2015 werd hij tweede op de tien kilometer bij het WK Afstanden achter Jorrit Bergsma, in 2016 pakte hij het brons. Op het NK Afstanden pakte hij vier keer brons en eenmaal zilver. Carien Kleibeuker kende ook een paar mooie hoogtepunten, allemaal op de 5000 meter: brons op de Olympische Spelen van Sotsji 2014, zilver op het WK Afstanden 2016 en vier keer de Nederlandse titel.

Irene Schouten

Het grootste uithangbord van Team Albert Heijn Zaanlander is sinds kort natuurlijk Irene Schouten. Zij kwam in 2015 onder de hoede van Anema en boekte in haar beginjaren vooral succes op de massastart. Op dat onderdeel is ze inmiddels achtvoudig Nederlands kampioen maar ook tweevoudig wereldkampioen.

2021 was de definitieve doorbraak van Schouten op het wereldtoneel. Ze won de 3000 en 5000 meter op het NK Afstanden, ze werd tweede op het EK Allround, ze won twee goud en twee brons op het WK Afstanden en ze won twee eindklassementen in de Wereldbeker.

In 2022 won ze bijna kilo’s aan goud met als absolute hoogtepunten de drie gouden medailles op de Olympische Spelen van Peking: 3000 meter, 5000 meter en massastart, en ook brons op de achtervolging. Ook won ze drie keer goud op zowel het NK Afstanden als het EK Afstanden, ze werd wereldkampioen allround en won goud op de Wereldbeker lange afstanden.

Marijke Groenewoud

Op de massastart mag Nederland vaak met twee schaatsers rijden. De 23-jarige Marijke Groenewoud werd al drie keer tweede achter Irene Schouten op het NK Afstanden, maar heeft ook twee andere prachtige medailles op haar palmares staan. In 2021 werd zij wereldkampioen op de massastart en in 2022 reed ze samen met Irene Schouten en Ireen Wüst naar brons op de ploegenachtervolging van de Olympische Spelen.

Wedden op Team Albert Heijn Zaanlander

Veel bij Team Albert Heijn Zaanlander draait dus om Irene Schouten. Bij wedden op schaatsen kun je zeker naar haar kijken wat betreft de favorieten voor lange afstanden en massastart. Maar ook Marijke Groenewoud en Melissa Wijfje zijn sterke schaatssters. Marwin Talsma en Tjerk de Boer zijn namen om in de gaten te houden bij de mannen van Team Albert Heijn Zaanlander. Bekijk alles over wedden op schaatsen bij Wed Meesters om altijd op de hoogte te zijn!