Voetbal | De vorm van een team inschatten

Vorm. Een even ongrijpbaar als essentieel onderdeel van voetbal. Zeker als het aankomt op wedden op voetbalwedstrijden speelt vorm natuurlijk een belangrijke rol. De vorm van de laatste weken kan bepalend zijn voor welke weddenschap je plaatst, terwijl de vorm van de dag weer van invloed is op het uiteindelijke resultaat.
Vorm. Daar moet je dus iets mee. Als je je successen met voetbalweddenschappen wilt vergroten. WedMeesters laat je zien waar je allemaal rekening mee moet houden als het om vorm gaat. Doe er je voordeel mee.

Thuis en Uit

Bij voetbalweddenschappen is het doorgaans slim om de thuisprestaties compleet los te zien van de prestaties in uitwedstrijden. Sommige teams staan op basis van hun thuisprestaties bijna bovenaan, terwijl ze op basis van alleen uitresultaten zouden degraderen. Teams die thuis heel sterk spelen, maar uit dramatisch kunnen behoorlijke ‘value bets’ opleveren als ze weer thuis moeten spelen nadat ze net een aantal uitwedstrijden hebben verloren. Kijk dus niet alleen naar de positie op de ranglijst wat de vorm van dat moment betreft, maar ook naar hoe ploegen uit en thuis presteren.

Resultaten zeggen niet alles

Een team dat drie of vier wedstrijden op rij heeft gewonnen lijkt op het eerste oog natuurlijk een aantrekkelijk team om op te wedden. Zeker als ze tegen een team spelen dat het in de wedstrijden daarvoor lastig heeft gehad. Maar denk eraan dat je je niet alleen blind staart op de resultaten an sich, die zijn immers relatief. In plaats van alleen naar de uitslagen te kijken, moet je ook kijken naar de tegenstanders waartegen ze speelden, de uit- en thuisprestaties van die teams en of er misschien sleutelspelers ontbraken bij die teams.

Voetbalweddenschap Checklist – Top 8 Tips

  • Vergelijk de thuisvorm van het thuisspelende team met de uitvorm van het uitspelende team.
  • Kijk van welke tegenstanders beide teams hebben gewonnen en hoe makkelijk dat voor beide ging.
  • Check het laatste teamnieuws en schat in wat de mogelijke effecten zijn van spelers die ontbreken of weer terugkeren.
  • Coaches – hoe groot is de invloed van de coaches op de wedstrijd?
  • Recente wedstrijden – hoe recent? Welke invloed heeft dit mogelijk op de spelers?
  • Vergelijk de laatste onderlinge uitslagen tussen beide teams (head to head).
  • Speelstijl – welk effect hebben de speelstijlen van beide ploegen op de wedstrijd.
  • Doelpunten – vergelijk het doelsaldo van beide ploegen; hoeveel doelpunten hebben ze gescoord en hoeveel hebben ze er tegen gekregen.

Factoren die van invloed kunnen zijn op ‘vorm’

Spelers

Het laatste team nieuws is erg belangrijk als je een beslissing moet nemen bij het plaatsen van een voetbalweddenschap. Belangrijke spelers die terugkeren van een blessure of juist ontbreken tijdens de wedstrijd kunnen van grote invloed zijn op het wedstrijdverloop en de kansen van een team om de wedstrijd te winnen.

Coaches

Er zijn coaches die het heel erg goed doen tegen bepaalde teams omdat ze nu eenmaal haarfijn weten hoe ze die andere ploeg moeten bespelen, of onschadelijk maken. Het loont dus om van tevoren uit te zoeken of de coaches al eens eerder tegen elkaar hebben gespeeld, ofwel met dezelfde teams, ofwel met andere teams en of je daar bepaalde conclusies uit kunt trekken en of die ontmoetingen vaak tot veel of weinig goals leidden destijds.

Europese wedstrijden

Elk seizoen hoor je hetzelfde riedeltje. Dat de eerste competitiewedstrijd na een Europese wedstrijd altijd erg lastig is. Of dat altijd volledig terecht is… daar gaan we hier niet op in, maar het mag duidelijk zijn dat het iets is waar rekening mee moet worden gehouden. Kijk dus voordat je een weddenschap plaatst of een van beide ploegen – of allebei – in de dagen ervoor Europees heeft gespeeld. Zeker als het een verre uitwedstrijd was kan het zijn dat de spelers iets vermoeider zijn dan normaal. Daarnaast is natuurlijk ook de vraag hoeveel inspanning er geleverd moest worden.

Even belangrijk is natuurlijk om te kijken of er wellicht een belangrijke Europese wedstrijd aan zit te komen. In dat geval wil het nog weleens voorkomen dat een of meerdere spelers rust krijgen, wat van invloed kan zijn op de sterkte van het team.

Interlands

Internationale breaks van de nationale competities vanwege interlandvoetbal kunnen een zelfde effect hebben als Europese wedstrijden. Als de wedstrijd waarop je wedt direct na een interlandbreak plaatsvindt, dan heeft het team met de meeste internationals daar in principe het meeste last van. Dit team zal vermoeider zijn en bovendien even niet met elkaar getraind hebben. Ook kan het zijn dat bepaalde spelers geblesseerd terugkeren naar hun club. Tenslotte moet je ook hier kijken naar de afstanden die de internationals hebben moeten afleggen.

Tenslotte kan het zo zijn dat teams bepaalde spelers langer moeten missen. Denk bijvoorbeeld aan de Africa Cup, waarbij spelers meerdere wedstrijden van hun club moeten missen, wat voor sommige clubs een groot gemis is.

Historie tussen clubs

Hoewel eerdere resultaten tussen twee teams natuurlijk geen garantie zijn voor de toekomst, is het wel aan te raden even te kijken naar de laatste ontmoetingen tussen beide clubs. De meeste ‘trends’ van een paar jaar geleden zijn al niet meer relevant vanwege de vele wisselingen die er hebben plaatsgevonden (andere spelers, andere coaches, ander stadion zelfs), maar er zijn teams die andere teams bijzonder consistent weten te verslaan. Kijk in ieder geval even goed naar de meest recente resultaten en in hoeverre de teams nog vergelijkbaar zijn met de huidige situatie.

Speelstijl

Speelstijl is niet iets dat alleen belangrijk is voor coaches, of ‘aantrekkelijk’ voor het publiek. Kijk dus naar de speelstijlen die beide ploegen hanteren en hoe ze verschillen of overeenkomen. Als er twee ploegen tegen elkaar spelen die allebei een defensieve speelstijl hanteren en een taaie defensie hebben, dan is de kans groot dat er niet veel gescoord gaat worden. Heb je daarentegen twee ploegen die allebei aanvallend spelen en er een ‘open wedstrijd’ van maken, dan kan het tot onverwachte resultaten leiden.

Doelpunten

Ga na hoeveel doelpunten een team heeft gescoord en tegen heeft gekregen. Teams die elke week met 2-0 of 3-0 winnen zijn gunstiger voor een voetbalweddenschap dan teams die wekelijks met 1-0 winnen. Op papier winnen ze gewoon de volgende wedstrijd, maar de manier waarop wordt gewonnen is ook belangrijk.

Een goede strategie is om bij elke wedstrijd waarop je wilt inzetten de score te voorspellen, nadat je hebt gekeken naar het aantal doelpunten dat elk team scoorde en tegen kreeg. Hoe groter de winsten in de voorspelling van de juiste score, hoe beter de weddenschap. Ga dus online op zoek naar de sites met de beste statistieken. Sommige statistieken vertellen je namelijk niet alleen welk team er heeft gewonnen, maar ook hoeveel ze gemiddeld scoren en hoeveel goals beide teams uit en thuis scoren.

Derby’s en Klassiekers

Veel trainers en spelers hebben het al gezegd, en velen na hen zullen dit blijven doen. Omdat het simpelweg de waarheid is. Dergelijke wedstrijden staan ook vaak ‘op zich’. Er komen dan andere krachten los. De rivaliteit, de supporters, de druk die op de wedstrijd staat, etc. Dan komt het vaak niet meer aan op de vorm van de afgelopen weken. Op zo’n dag kan er van alles gebeuren. Dat maakt het spelletje natuurlijk ook zo mooi.