Wed Meesters | Wedden op UFC

Wedden op UFC

UFC is gestart in 1993, waarbij gezocht werd naar ’s werelds beste vechter. Omdat het in eerste instantie weinig regels kende, werd het al snel verbannen naar het illegale circuit, maar tegenwoordig wordt het gewoon live op de televisie uitgezonden, ook in Nederland.

Geschatte leestijd: 12 minuten

wedden op ufc

UFC staat voor Ultimate Figthing Contest en is begonnen als toernooi om de beste vechter ter wereld te vinden, ongeacht met welke discipline hij of zij zich sportief bezighoudt. Het idee hierachter is gebaseerd op de Braziliaanse vechtsport vale tudo.

UFC is gestart in 1993, waarbij gezocht werd naar ’s werelds beste vechter. Omdat het in eerste instantie weinig regels kende, werd het al snel verbannen naar het illegale circuit, maar tegenwoordig wordt het gewoon live op de televisie uitgezonden, ook in Nederland.

Mede dankzij de hoge kijkcijfers die werden behaald door de reality serie The Ultimate Fighter, werd de competitie overal ter wereld ongekend populair.

Veel van de deelnemers aan dit programma zijn daarna beroemdheden geworden. De competitie bestond in eerste instantie alleen voor mannen, maar later werd daar ook een onderdeel voor vrouwen aan toegevoegd. Er bestaan verschillende gewichtsklassen binnen de UFC-competitie, zowel voor mannen als vrouwen. Dit zijn de volgende:

 • Strogewicht vrouwen
 • Bantamgewicht vrouwen
 • Vlieggewicht
 • Bantamgewicht
 • Vedergewicht
 • Lichtgewicht
 • Weltergewicht
 • Middengewicht
 • Lichtzwaargewicht
 • Zwaargewicht

Regelgeving UFC

In eerste instantie golden er weinig regels binnen de competitie, maar deze zijn tegenwoordig veel scherper gesteld. Voorbeelden van handelingen die niet toegestaan zijn, zijn bijvoorbeeld kopstoten, prikken in de ogen van de tegenstander, bijten, aanvallen in het kruis, de tegenstander uit de kooi waarin gevochten wordt gooien of de kooi verlaten tijdens de wedstrijd. En zo zijn er nog een aantal meer op te noemen.

Veel mensen zullen UFC derhalve als een gewelddadige sport beschouwen maar in landen als Japan en de Verenigde Staten worden de deelnemers hieraan als helden beschouwd. Het blijft weliswaar een sport van extremen, omdat er veel tegenstand is vanwege het geweld dat erin gebruikt wordt, maar het is ook enorm populair vanwege de sensationele kant ervan. Het vereist ook veel discipline en kracht om eraan deel te nemen.

Ondanks dat de regels in de loop der jaren aangescherpt zijn en bepaalde handelingen die eerder wel toegestaan waren, niet meer geoorloofd zijn, blijft het populair en voor de kijker is het uiterst spannend om naar een wedstrijd te kijken. Sommige wedstrijden eindigen in zeer korte tijd in een knock-out, maar er zijn ook wedstrijden die de volledige tijdsduur omspannen en waarbij uiteindelijk de beslissing aan de jury ten deel valt.

Start en bekendheid

De UFC is gestart in 1993 en kende in de begintijd maar weinig regels waaraan de deelnemers zich hoefden te houden. Er werd vaak zeer gewelddadig gevochten, hetgeen er al snel toe leidde dat de gevechten uit de openbaarheid verdwenen en naar de onderwereld verhuisden.

In 2001 deed het sport promotiebedrijf Zuffa een poging om de UFC uit het isolement waarin deze beland was te halen en dat was niet zonder succes. Zuffa kocht de eigendomsrechten van de  UFC en er werden nieuwe regels uitgeschreven. Het evenement werd weer een publiek gebeuren en werd uit de anonimiteit gehaald. Het evenement werd vanaf toen omschreven als Mixed Martials Arts, hetgeen ervoor zorgde dat het negatieve imago van een keiharde en gewelddadige competitie afgezwakt werd.

Op televisie werd een nieuwe reality serie gebracht, onder de naam The Ultimate Fighter. Door deze serie kreeg de UFC enorme bekendheid onder het gewone publiek. In dit programma woonden een aantal vechtsporters in dezelfde villa en vochten zij daar om de titel van de beste vechter ter wereld.

Overnames

In de daaropvolgende jaren kocht het bedrijf Zuffa veelvuldig de rechten van competities binnen de mixed martial arts op. In 2006 kocht Zuffa World Extreme Cage Fighting (WEC) op. Tot op dat moment bestonden daarbinnen nog de zwaardere gewichtsklassen, maar deze werden afgeschaft.

In 2016 viel definitief het doek voor WEC en gingen alle deelnemers hieraan vanzelf door naar de UFC. In datzelfde jaar werd ook WFA overgenomen en werden ook alle deelnemers doorgesluisd naar de UFC. In 2007 onderging Pride hetzelfde lot en als laatste werd in 2012 Strike, de grote concurrent op het gebied van de vechtsporten ook ingelijfd.

In eerste instantie bleef het gescheiden naast UFC bestaan, maar later werd het er ook een onderdeel van. In eerste instantie gold de competitie alleen voor mannen, maar later werd er ook een onderdeel voor vrouwen toegevoegd. In deze divisie hebben ook veel vrouwelijke vechtsporters grote naamsbekendheid verworven.

Tenslotte werd in 2016 Zuffa door de oprichters ervan verkocht aan een Amerikaanse amusement organisatie, WME-IMG.

Regels en verloop van de wedstrijd

Heden ten dage zijn de regels voor een UFC gevecht bepaald in de Unified Rules of Mixed Martial Arts. Hierin staat onder andere het volgende: het gevecht vindt plaats in een achthoekige kooi, de octagon. Tot 2001 had een andere organisatie het alleenrecht op deze kooi, maar vanaf dat jaar werd deze kooi ook gebruikt in de UFC.

Een ronde duurt 5 minuten en de titelgevechten en de hoofdact op een toernooi bestaan elk uit 5 ronden. De andere gevechten bestaan uit 3 ronden. Tussen de ronden wordt een pauze van een minuut gehouden, waarin de coach de kooi mag betreden om de tactiek met de vechter door te spreken en waarin de vechter medische verzorging kan krijgen, indien nodig.

Er bestaan ook kledingvoorschriften binnen deze tak van sport; speciale UFC Kleding Er worden korte broeken gedragen en de mannen dragen geen t shirt. Lange broeken en uniformen zijn niet toegestaan en het dragen van schoenen of iets anders aan de voeten ook niet. Het dragen van lichtgewicht handschoenen is wel verplicht. In het begin golden voor de kleding ook weinig regels, maar tegenwoordig worden deze wel streng gehanteerd.

Winnaar van het gevecht

De beslissing in het gevecht waarbij bepaald wordt wie de winnaar is, kan op drie verschillende manieren tot stand komen. Er kan een winnaar uitgeroepen worden door de scheidsrechter als de tegenstander niet meer verder kan vechten, dit wordt een technische knock-out genoemd. De speler kan ook zelf aangeven dat hij of zij wil opgeven. Deze opgave kan hij of zij verbaal aangeven of door drie keer of meer af te kloppen.

Uiteraard is het gevecht ook voorbij bij een knock-out situatie. Als er, nadat de reguliere vechttijd is verstreken, geen winnaar is, is het ook mogelijk het gevecht te beëindigen door een beslissing van de jury. De jury is aanwezig tijdens het gevecht om de deelnemers punten toe te kennen.

De winnaar van een ronde krijgt tien punten, de verliezer negen punten of minder. De vechter met de meeste punten die de meeste juryleden achter zich heeft staan, wint de partij.

Nederlandse UFC vechters

bas rutten

Een bekende Nederlandse UFC vechter is Bas Rutten, voormalig kampioen in de klasse zwaargewicht en kickbokser. Hij is op 12-jarige leeftijd begonnen met taekwondo, maar mocht van zijn ouders na een incident geen vechtsporten meer beoefenen. Op latere leeftijd pakte hij de vechtsport echter toch weer op en dat heeft hem geen windeieren gelegd.

Hij werd drie keer King of Pancrase (een Japanse vechtorganisatie), zwaargewicht kampioen van de UFC, Thai Boxing instructeur en na zijn carrière in de vechtsport werd hij een succesvol commentator bij de Amerikaanse televisie.

Tijdens zijn vechtpartijen stond hij vooral bekend om zijn trappen en stoten richting de lever van de tegenstander en ook de overwinningssprong die hij na elke wedstrijd deed, maakte hem beroemd. Deze staat bekend als de Rutten-jump. Hij heeft talloze video’s gemaakt over mixed martial arts en er ook een boek over geschreven.

Nederlanders in de competitie

Momenteel vechten er vier Nederlanders in de UFC, drie mannen en een vrouw. Bij de zwaargewichten zijn dit Alistair Overeem en Stefan Struve, bij het middelgewicht neemt Gegard Mousasi deel voor Nederland. Overeem is kickbokser en tevens MMA-vechter. Hij won de K1 World Grand Prix maar werd ook kampioen in de Strikeforce zwaargewicht en is daarmee de enige ter wereld die beide titels wist te behalen.

Struve is van origine ook kickbokser, maar door hartproblemen leek hij in eerste instantie te moeten stoppen met boksen en deelname aan de UFC. Hij is echter de laatste jaren weer volop in de sport actief en sloeg begin 2016 zijn tegenstander in het gevecht in 16 seconden knock-out. Mousasi is van Armeense komaf. Ook hij is kickbokser maar vecht in het middengewicht. Hij heeft reeds verschillende titels gewonnen waaronder Strikeforce Light heavy Champion en is voormalig DREAM middengewicht kampioen.

Sinds oktober 2016 staat hij op de vijfde plek in de UFC klasse middengewicht. De vrouwelijke deelnemer voor Nederland aan de UFC is Germaine de Randamie. De Randamie is een vrouwelijke kickbokser van Surinaamse komaf die sinds april 2016 de 14de plaats inneemt in de klasse bantamgewicht.

Verschillende toernooien

Er worden veel UFC toernooien georganiseerd, over de hele wereld. Ook in Nederland. Voor zowel mannen als vrouwen zijn er toernooien waarbij de beste vechter ter wereld wordt gezocht. Aan de verschillende toernooien doen sporters uit alle landen ter wereld mee en zij zijn afkomstig uit verschillende takken van de vechtsport.

Wanneer je als vechter aan zulke toernooien deelneemt, moet je natuurlijk veel trainen en uiterst fit zijn, en ook technisch goed zijn. Sterkte is uiteraard ook een pluspunt. De gevechten vinden plaats in verschillende gewichtsklassen, zoals ook bij de individuele vechtsporten het geval is.

Ook in Nederland worden de wedstrijden live uitgezonden op de sportzender Fox Sports. Wanneer je een abonnement op deze zender hebt, kun je de wedstrijden allemaal bekijken. Op internet kun je alle gegevens van de toernooien raadplegen, van degenen die er vechten en in welke rondes en wanneer de wedstrijden te zien zijn. Ook worden de uitslagen van alle wedstrijden vermeld.

The Ultimate Fighter

De reality serie The Ultimate Fighter kan natuurlijk ook als een soort toernooi gezien worden. In deze serie werd gezocht naar de beste vechtsporter ter wereld. De sporters zaten samen tot aan de halve finales in een villa in Las Vegas en moesten tegen elkaar vechten om de titel. Ze mochten, zoals in veel van dit soort shows het geval is, geen contact hebben met de buitenwereld.

De kijker kon zowel van de trainingen als de wedstrijden van de deelnemers genieten. De serie was ongekend populair en de eerste aflevering zag het daglicht op 17 januari 2005 in de Verenigde Staten. De show startte als experiment, maar werd zo massaal bekeken dat er nog vele seizoenen na het eerste volgden. De vrouwen kregen ook hun eigen show in 2013.

Opvallende seizoenen van de show zijn het vierde, negende en tiende seizoen. In het vierde seizoen, “The Comeback” deden alleen vechters mee die allemaal minimaal één keer in de UFC gevochten hadden en in het negende seizoen werd het een gevecht tussen landen, waarin deelnemers uit de Verenigde Staten het opnamen tegen concurrenten uit het Verenigd Koninkrijk.

Het tiende seizoen zorgde voor kijkcijferrecords door deelname van Kimbo Slice, een straatvechter die enorm populair is door zijn filmpjes op internet, waarin hij met de blote vuist tegen zijn tegenstanders vecht.

Eerste keer wedden op UFC

Wanneer je wilt wedden op een UFC wedstrijd dan kan dat via verschillende sport wed sites en bookmakers. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij wedden op andere sporten. Wanneer je je voor de eerste keer inschrijft bij een online wedkantoor of bookmaker, krijg je nadat je een bepaald bedrag ingelegd hebt, dit uitgekeerd in een bonus, ongeacht of je nu wel of niet gewonnen hebt.

Dit wordt gratis wedden genoemd. Bij dit zogenaamde cash back systeem geldt dat je de bonus opnieuw moet inleggen in een nieuwe weddenschap. Wanneer je dit gedaan hebt en nadat het geld ook meermaals rondgegaan is, ben je vrij om in te zetten op een weddenschap naar eigen keuze.

Inzetten op een wedstrijd in de UFC maakt de sport en het verloop van de partij natuurlijk extra spannend voor je. Je wilt niet alleen weten wie de winnaar van de partij wordt, maar ook of je zelf iets gewonnen hebt bij je weddenschap. Voorbeelden van bookmakers voor deze discipline zijn Bet777, Betfair, BetFIRST en NetBet.

Keuzes in UFC weddenschappen

Je kunt ervoor kiezen om op een losse wedstrijd te wedden, maar als je meer wilt verdienen, is het raadzaam om op meer wedstrijden tegelijk in te zetten. Hiervoor dien je natuurlijk wel meer in te leggen, maar als je wint, is je winst ook hoger.

Je kunt de voorzichtige weg kiezen en je geld inzetten op de favoriet in een partij, maar hou er dan wel rekening mee dat de uitkering minder hoog zal zijn dan wanneer je voor de underdog kiest. Alleen is in het laatste geval de kans dat deze wint, minder groot.

Hoe lastiger het verloop van de wedstrijd te voorspellen is en hoe ingewikkelder de weddenschappen, hoe meer er natuurlijk mee te verdienen valt. Hou er wel rekening mee dat je kansen om te winnen dan ook kleiner zullen dan in het geval van een eenvoudigere weddenschap zoals bijvoorbeeld eentje waarbij je alleen de winnaar van een partij voorspelt. En je wilt natuurlijk als je een weddenschap, zoveel mogelijk eruit halen, dat is logisch.

De mogelijkheden om te wedden zijn uiterst verschillend, je kunt bijvoorbeeld wedden op de winnaar van een gevecht, maar ook op welke manier de beslissing in de partij zal vallen (bijvoorbeeld door een knock-out of door een beslissing van de jury) of op in welke ronde de partij beslist zal gaan worden.

Exclusieve UFC bonussen

Opzoek naar de hoogste bonussen van dit moment? Dit is de top 4 van bookmakers met de hoogste bonussen.

WebsiteBezoek

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Claim Bonus

Lees Review

Veelgestelde Vragen over wedden op UFC

 • New FAQ : Question

  New FAQ : Answer