Wedden op Hockey Heren

Hockey is razend populair in Nederland, en net als met schaatsen en voetbal doen we het hartstikke goed. Alles over wedden op hockey heren!

Geschatte leestijd: 9 minuten

Een van de meest beoefende sporten in Nederland is hockey. En wat is Nederland er goed in! Niet alleen de vrouwen, maar ook zeker de hockey mannen. Graag vertellen wij je meer over deze sport en hoe je kunt wedden op hockey heren!

Niet voor niets heeft Nederland 18 medailles in het hockey behaald op de Olympische Spelen. En dit terwijl de sport pas sinds 1980 ook voor vrouwen olympisch is. De Nederlandse mannen zijn ook veelvoudig wereldkampioen en Europees kampioen geworden. En de Nederlandse hockeycompetitie wordt al jaren aangeschreven als een van de beste, dus er is zeker wat om op te wedden bij hockey heren.

Hoe wordt hockey gespeeld?

Natuurlijk valt hockey heel simpel te beschrijven: 22 spelers rennen achter een bal aan, meppen ertegen en het team dat het vaakst scoort, wint. Maar er zit natuurlijk veel meer achter hockey. De sport wordt dus net zoals voetbal gespeeld met elf spelers: tien veldspelers en een keeper.

Een van de grote verschillen met voetbal is dat hockey vier keer 15 minuten duurt. En bovendien gebruikt hockey zuivere speeltijd. Dus heb je minder kans op schwalbes en geen kans op nodeloos tijdrekken. Hockeyers moeten met de binnenkant van hun stick een doelpunt zien te maken. Zij mogen ook pas scoren als ze in de cirkel zijn van de tegenstander.

Scheidsrechters, strafcorners, strafballen en shoot-outs

Hockey wordt geleid door twee scheidsrechters, die elk een speelhelft arbitreren. Zij fluiten voor overtredingen of andere zaken. Ook kunnen zij kaarten uitdelen. Een groene kaart betekent 2 minuten tijdstraf, een gele kaart is 5 of 10 minuten tijdstraf en een rode kaart betekent einde wedstrijd voor de speler. Deze straf komt weinig voor bij het hockey.

Overtredingen kunnen leiden tot een vrije slag, of tot iets zwaarders. Bij een overtreding binnen de cirkel of een zware overtreding erbuiten kan er een strafcorner volgen. Deze vrije slag vanaf de achterlijn is vaak een goede kans op een doelpunt. Een strafbal is nog iets zwaarder, deze volgt als een speler belet wordt om de bal in de cirkel te spelen of om een doelpunt te maken. Een strafbal is vergelijkbaar met een penalty in het voetbal.

Als de stand na reguliere speeltijd nog gelijk is en er moet een winnaar komen (zoals in een toernooi), dan volgen shoot-outs. Een speler probeert dan in een duel met de keeper in maximaal 8 seconden te scoren. Hij begint hierbij vanaf de 23-meterlijn. De shoot-outs hebben in 2011 de strafballenserie (penaltyreeks) vervangen.

Geschiedenis hockey

Uit een marmeren reliëf uit het oude Griekenland blijkt dat hockey al minimaal 2500 jaar bestaat. Maar pas na de Middeleeuwen kwam er geleidelijk verandering richting het huidige hockey. Op de Britse eilanden kwam er een lange stok en werd het vaak op een harde ondergrond gespeeld (en ook op ijs, wat later ijshockey werd).

Het sporticoon Pim Mulier introduceerde hockey in 1891 in ons land. De Nederlandse hockeybond KNHB werd in 1898 opgericht en 30 jaar later lieten we onze eigen typische Nederlandse regels los om internationaal aan te sluiten. Op de Olympische Spelen in Amsterdam 1928 werden de mannen direct tweede in het hockeytoernooi.

Hoe werkt wedden op hockey heren?

Bij wedden op hockey heren hoef je niet per se een specialist te zijn of zelf de sport te kunnen spelen. In principe kun je inzetten op ongeveer dezelfde wedmarkten als bij andere teamsporten zoals voetbal en basketbal. Je gaat simpelweg naar een van de vele bookmakers in Nederland, je maakt een account aan, maakt wellicht gebruik van een bonus en je gaat wedden op hockey.

Wedden op Hockey Heren | Wedmarkten

Winnende team

De simpelste wedmarkt bij wedden op hockey is het zetten van een eentje of een tweetje. Welke van de twee teams gaat winnen? Bij een duidelijke favoriet kun je er ook voor kiezen om in te zetten met een handicap. Met andere woorden, dat een van de twee teams met een duidelijk verschil gaat winnen.

Outright winnaar toernooi of competitie

Bij het hockey heb je natuurlijk diverse nationale competities en bekers zoals de Hoofdklasse. Maar ook zijn er vele internationale toernooien zoals de Europa Cup I, Europa Cup 2 en later Euro Hockey League op clubniveau. En bij landentoernooien kun je denken aan de Olympische Spelen, het WK en EK en de Hockey Pro League (opvolger van de Champions Trophy). Voorspel de winnaar en je kunt een mooie winst pakken.

Doelpuntenmakers

Net als bij voetbal heb je bij hockey een aantal spelers met een neusje voor de goal. En ook bij hockey kun je inzetten op wie een goal gaat maken. Bij wedden op hockey heren heb je vaak grotere uitslagen dan bij voetbal, dus ook meer kans op het juist voorspellen van een doelpuntenmaker.

Historie hockey heren

Met de oprichting van de hockeybond KNHB in 1898 volgde ook de oprichting van allerlei regionale competities. Alle regionale kampioenen speelden uiteindelijk tegen elkaar om het landskampioenschap. Pas in 1979 werd de Hoofdklasse opgericht, waarin de beste clubs in het land het hele jaar door tegen elkaar speelden.

Internationaal wordt hockey sinds 1908 op de Olympische Spelen gespeeld. Althans, voor de mannen. Pas in 1980 mochten de vrouwen gaan strijden om goud, zilver en brons. In 1974 werd de Europa Cup I geïntroduceerd voor alle landskampioenen. Het equivalent van de Champions League (voorheen Europacup) bij voetbal dus. In 2007 werd de Europa Cup I vervangen door de Euro Hockey League.

Nederlandse wereldtoppers

Teun de Nooijer

Hij wordt gezien als de allerbeste mannelijke hockeyer die Nederland ooit gekend heeft. Teun de Nooijer won werkelijk alles wat er te winnen viel. Twee keer olympisch goud en twee keer zilver, één keer wereldkampioen, één keer Europees kampioen, zes keer de Champions Trophy, negen keer Nederlands kampioen, drie keer de Europa Cup I / Euro Hockey League. Hij scoorde 214 goals in 453 interlands en werd drie keer uitgeroepen tot beste hockeyer ter wereld.

Ties Kruize

In de jaren ‘70 en ‘80 was Ties Kruize een van de meest gevreesde hockeyers ter wereld. Hij was beroemd vanwege zijn fantastische strafcorner. Met Nederland won hij geen olympische medaille maar wel goud en zilver op het WK, goud op het EK en tweemaal goud in de Champions Trophy. Zijn vader Roepie Kruize was ook een fantastisch hockeyer, die vlak na WO II zilver en brons won op de Olympische Spelen.

Floris Jan Bovelander

De opvolger van Kruize als strafcornerspecialist was Floris Jan Bovelander. Hij maakte liefst 215 goals in 241 interlands. ‘Boem Boem Bovelander’ was met negen goals belangrijk in de wereldtitel van 1990. En zes jaar later werd hij olympisch kampioen. Met HC Bloemendaal werd hij zes keer landskampioen.

Stephan Veen

Een van de belangrijkste medespelers van Bovelander (en De Nooijer) was Stephan Veen. Hij won twee keer olympisch goud (1996 en 2000), twee wereldtitels, de Champions Trophy en werd tweemaal verkozen tot beste hockeyer ter wereld.

Paul Litjens

De beste doelpuntenmaker aller tijden van Nederland is Paul Litjens. Hij scoorde 268 goals in 177 interlands, natuurlijk veelal uit strafcorners. Slechts twee hockeyers wereldwijd scoorden vaker. Hij werd in 1973 wereldkampioen en was zeven keer achter elkaar topscorer van de Hoofdklasse.

Andere Nederlandse wereldtoppers

Wouter Leefers, Taco van den Honert, Marc Delissen, André Bolhuis, Tom van ‘t Hek, Jeroen Delmee, Jacques Brinkman, Erik Jazet, Taeke Taekema.

Nederlandse competitie hockey heren

Sinds 1899 wordt er landelijk gehockeyd, met de eerste 75 jaar dus regionale competities met de winnaars die tegen elkaar streden om de landstitel. In de beginjaren ging de titel zonder uitzondering naar een club uit Haarlem (zoals de voorloper van HC Bloemendaal en Bloemendaal zelf) of Den Haag. TOGO uit Den Haag werd in de jaren ‘10 vijf keer achter elkaar kampioen en daarna vijf keer Bloemendaal. In 1925 doorbrak Amsterdam de Haarlems/Haagse overheersing met acht titels in tien jaar.

Venlo, Laren, Hilversum en Tilburg wonnen tijdens en na WO II ook het landskampioenschap. Het Utrechtse Kampong was begin jaren ‘70 viermaal kampioen, waarna Klein Zwitserland uit Den Haag acht titels op rij pakte. Vijf daarvan kwamen na de invoering van de Hoofdklasse in 1979. De laatste 40 jaar verdeelden Bloemendaal, Amsterdam, Den Bosch, Kampong en Oranje Zwart (voormalige club uit Eindhoven) de titels.

Bloemendaal is recordhouder met 22 landstitels, gevolgd door Amsterdam op 21 en Klein Zwitserland, HDM (Den Haag), Venlo en Kampong met 8.

Nederlands Elftal heren

Nederlands Elftal op de Olympische Spelen

Het Nederlandse hockeyteam heeft diverse prachtige medailles veroverd in het verleden. Tot ruim na de Tweede Wereldoorlog konden ze zich alleen bewijzen op de Olympische Spelen. Het begon met zilver in 1928 in Amsterdam, gevolgd door brons in 1936 en 1948, en weer zilver in 1952. Pas in 1988 volgde een nieuwe medaille met brons, na twee verloren troostfinales in de jaren ‘70.

Tussen 1996 en 2004 behaalde Nederland drie finales op rij: de eerste twee wonnen ze, in 2004 werd verloren van Australië. In 2012 volgde nog zilver. De totale oogst komt daardoor op twee goud, vier zilver en drie brons. Maar liefst vijf keer verloor Nederland de troostfinale om brons.

Nederlands Elftal op het WK

In 14 wereldkampioenschappen heeft het Nederlands Elftal 7 keer de finale gehaald, de helft van alle keren dus. Twee keer gebeurde dat in eigen land: in 1973 in Amstelveen en in 1998 in Utrecht (De Galgenwaard). Tussendoor won Nederland ook in 1990 de wereldtitel. In 1978 ging de finale verloren tegen Argentinië (waar kennen we dat toch van?!). En ook in 1994, 2014 (in Den Haag) en 2018 was zilver de oogst. In 2002 en 2010 was er brons.

Nederlands Elftal op het EK

De grootste uitdagers van Nederland in het verleden waren onder meer Pakistan, Australië en India. Die landen doen natuurlijk niet mee op het EK, waardoor Nederland daar altijd goed gepresteerd heeft. In 13 van de 18 toernooien haalde Nederland de finale. Zes keer werd deze gewonnen (1983, 1987, 2007, 2015, 2017, 2021) en zeven keer verloren. Vooral de drie verloren finales tegen Duitsland in de jaren ‘90 deden pijn.

Nederlands Elftal op de Champions Trophy / Hockey Pro League

Tussen 1978 en 2018 werd de Champions Trophy georganiseerd, een mini-competitie tussen de beste landen ter wereld. Het toernooi werd jaarlijks en later om de twee jaar gehouden. Nederland won in 1981 en 1982 en was later succesvol tussen 1996 en 2006 met zes titels. In 2018 werd de Champions Trophy vervangen door de Hockey Pro League.  Nederland won de derde editie hiervan, in het seizoen 2021-2022.