Begrijpen hoe Odds bij Sportwedden werken

Voor de één is dit direct gesneden koek, voor de ander is het iets wat soms nog even moet landen. Maakt niet uit. Als het goed is heb je in ieder geval kunnen zien dat kans percentages, decimale, fractionele en Amerikaanse odds er dan misschien wel allemaal anders uit mogen zien, uiteindelijk betekenen ze voor jou hetzelfde als je een weddenschap plaatst.

Oefen er een beetje mee en voor je het weet ben je Master of Odds. En anders maak je gewoon gebruik van een van de vele odds converters die je gratis online vindt.

Sportwedden – Terminologie

Als je al langer weddenschappen plaatst op sportwedstrijden, dan ben je onderstaande termen vast weleens tegengekomen. Als je net komt kijken hoor je ze waarschijnlijk voor het eerst. Kortom, handig om de veelvoorkomende termen even overzichtelijk op een rijtje te zetten.

Fixed Odds Betting

Als je een weddenschap plaatst tegen ‘fixed odds’, dan zet je een (vooraf bepaald) vast bedrag in tegen het geld van de bookmaker om de uitkomst van een event te voorspellen. De odds van de bookmaker laten zien hoeveel je wint van de bookmaker als je voorspelling juist is.

Stake

Als je een weddenschap plaatst, dan is jouw ‘stake’ het geldbedrag dat je riskeert of gokt. Oftewel; je inzet. Als je wint dan wordt je winst berekend volgende de odds waartegen je weddenschap werd geaccepteerd.

Laying Odds

Een ander manier om te zeggen dat een bookmaker weddenschappen aanneemt. Klein voorbeeldje. Jip en Janneke rijden over de snelweg. Janneke zegt: “Wedden dat de volgende auto die ons inhaalt een blauwe is?” Jip zegt: “Da’s prima, Janneke. We wedden om €20 want ik weet zeker dat het andere kleur is.” In dit geval gaat Janneke met haar €20 achter haar voorspelling staan (‘backen’) en zet Jip in tégen haar voorspelling. En dat is dus ‘laying odds’, wat Jip doet. Hij neemt de weddenschap aan door akkoord te gaan met jouw inzet, en daar zijn eigen geld tegenover te riskeren. Met de belofte om je uit te betalen als je weddenschap succesvol blijkt.

Odds Against

Dit is een term die wordt gebruikt bij een weddenschap waarbij je een return krijgt die meer dan het dubbele van je inzet is. De winst op de weddenschap zal meer zijn dan je inzet.

Even Money

Ook wel bekend als EVS – dit is al de return het dubbele is van je inzet. De winst op je weddenschap is hetzelfde als het bedrag dat je inzette. Zowel jij als de bookmaker riskeren exact hetzelfde bedrag op de bet.

Odds On

Dit is de term die wordt gebruikt om een weddenschap te omschrijven waarbij je meer inzet dan je kunt winnen. In fractionele termen zijn dit alle odds die minder zijn dan EVS, dus 1/2 is odds on. Het woord ‘on’ geeft aan dat de odds omgedraaid zijn. Soms hoor je weleens mensen 2/1 zeggen als ze verwijzen naar odds van 1/2. Kortom, altijd even scherp zijn als het om odds gaat.

Short Odds

Bij short odds gaat het om keuzes die een goede kans hebben om te winnen. Bij short odds is er ook geen grote ‘return on investment’. Wat logisch is, gezien de grote winkans. Winst van Barcelona tegen 6/4 zijn bijvoorbeeld short odds.

Long Odds

Je voelt ‘m al, het tegenovergestelde van short odds. Hier gaat het dus om een keuze die een slechte kans heeft om te winnen. Als je tegen long odds wedt, dan is er een bijzonder lekkere return on investment als je het juist hebt. Een paard tegen 50/1 is een duidelijk voorbeeld van long odds.