Wed Meesters | Wedtips van de Week

Krakers in Engeland en Spanje

De Eredivisie gaat weer van start maar kijk ook over de grens! Gaat Manchester City de titel pakken?

De Eredivisie gaat dit weekend weer van start, maar kijk ook over de grens! Naar de krakers in Engeland en Spanje. Pakt Manchester City nu al de titel en wat kan FC Barcelona tegen Real Madrid om een prijs?

Helaas, de tijd van El Clásico met Lionel Messi, Cristiano Ronaldo of allebei is alweer voorbij. Maar FC Barcelona en Real Madrid gaan zonder hen wel bepalen wie mogelijk de Spaanse Supercup pakt.

Minitoernooi om de Spaanse Supercup

De Supercopa de España, zoals de Spaanse Supercup officieel heet, wordt deze week pas gespeeld. En er zijn nog twee grote verschillen met andere landen: het wordt door vier clubs gespeeld in een minitoernooi en de locatie is het King Fahd International Stadium in Riyadh, Saudi-Arabië. Het is voor de derde keer dat het toernooi door vier teams wordt gespeeld.

FC Barcelona en Athletic de Bilbao plaatsten zich als bekerfinalisten van vorig seizoen, terwijl Atlético Madrid en Real Madrid respectievelijk eerste en tweede eindigden in La Liga. Opvallend genoeg is Athletic de Bilbao titelverdediger, omdat het vorig seizoen eerst Real Madrid en vervolgens FC Barcelona versloeg.

El Clásico: FC Barcelona – Real Madrid

Voor trainer Xavi en zijn Barça kan dit een korte route zijn naar in elk geval één prijs dit seizoen. De landstitel is al lang uit zicht, het is daarnaast afwachten hoe de Europa League en Copa del Rey (19 januari tegen Athletic de Bilbao) verlopen. De aanloop naar dit minitoernooi was in elk geval niet prettig voor Barcelona: zaterdagavond verspeelde het een 1-0 voorsprong tegen Granada (openingstreffer Luuk de Jong) door een rode kaart en late gelijkmaker.

Real Madrid daarentegen zit in een heerlijke flow. De Koninklijke is al lang vergeten wie Cristiano Ronaldo is, want Karim Benzema is in de vorm van zijn leven. Zet daar nog de groeibriljant Vinícius Júnior en je hebt de twee topscorers van Spanje. Zaterdag tegen Valencia (4-1) namen ze allebei twee goals voor hun rekening. Ik verwacht dat FC Barcelona het – zeker ook door de grote ziekenboeg – heel moeilijk gaat krijgen in de eerste van mogelijk twee wedstrijden.

Atlético Madrid – Athletic de Bilbao

De twee andere ploegen lijken bij voorbaat al de underdog voor de finale. Atlético Madrid kende een rampzalige maand december met vier competitienederlagen op rij waardoor de landstitel uit zicht is. Athletic de Bilbao kent een grijs seizoen, want de ploeg staat in de middenmoot en zal nog hard eraan moeten trekken om een Europees ticket te scoren. Wellicht helpt het Bilbao dat zij als enige van de vier niet in Europa actief zijn. Half september werd het overigens nog 0-0 in een onderling duel tussen Atlético en Athletic.

Programma Supercopa de España

  • 12 januari – 20.00: FC Barcelona – Real Madrid
  • 13 januari – 20.00: Atlético Madrid – Athletic de Bilbao
  • 16 januari – 19.30: Finale tussen de twee winnende ploegen

Manchester City – Chelsea

Over naar Engeland dan. Waar er jarenlang gesproken werd over zes topclubs, kunnen we nu wel spreken over Manchester City en dan de rest. De ploeg van Pep Guardiola werd vorig seizoen al overtuigend kampioen, dit seizoen is het niet anders. Na 21 wedstrijden is het verschil met nummer twee Chelsea al 10 punten. Alleen Liverpool ziet daarnaast nog Man City als een stipje op de horizon.

Guardiola en de zijnen zouden het liefst een Premier League-titel inruilen voor winst in de Champions League, waar afgelopen seizoen Chelsea in de finale te sterk was. Maar goed, nóg een Premier League staat natuurlijk ook leuk op je cv. Manchester City kan het gat met Chelsea in dit rechtstreekse duel bijna onoverbrugbaar maken en daarmee de twaalfde competitiezege op rij boeken. Een ‘vervelende bijkomstigheid’ voor Chelsea is dat ze woensdag eerst nog Tottenham Hotspur treffen in de halve finale League Cup. Ze verdedigen een 2-0 voorsprong uit het eerste duel, dus wellicht dat een aantal B-spelers het mag proberen.

Tottenham Hotspur – Arsenal

Twee andere clubs die de laatste jaren tot die top zes worden gerekend, zijn Londense rivalen Tottenham Hotspur en Arsenal. De North London Derby heeft echter nooit in het teken gestaan van de titelstrijd, maar zoals zo vaak in de strijd om deelname aan de Champions League.

Arsenal kan door een achtste plek vorig seizoen alle pijlen richten op de Engelse prijzen. Maar Tottenham Hotspur is door het debacle in de Conference League ook al daar beland. Beide clubs zullen hun krachten goed moeten verdelen. Want waar de Spurs woensdag tegen Chelsea spelen, mag Arsenal donderdag de eerste halve finale League Cup tegen Liverpool afwerken. De hamvraag is dus: ga je voor een prijs, of ga je voor een Champions League ticket?