Wedden op Jumbo Visma

Een van de oudste schaatsteams, met Olympische kampioenen en schaatslegendes onder zich, lees hier alles over wedden op Jumbo-Visma.

Estimated reading time: 8 minuten

Midden jaren ‘90 werd het schaatsen professioneel. Schaatsers rijden nu bij gesponsorde teams. Hoe gaat het bij wedden op schaatsen Team Jumbo-Visma?

Het commerciële schaatsen begon ooit bij Rintje Ritsma. In 1995 verliet hij de kernploeg van de KNSB om met sponsor Sanex betere faciliteiten voor elkaar te krijgen. Sindsdien zijn er steeds meer teams gekomen in het schaatsen met hun eigen belangen en sterke schaatsers. In dit artikel kijken we naar Team Jumbo-Visma en hoe je bij dit team kunt wedden op schaatsen.

Geschiedenis van Team Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma is officieel een van de oudste teams in het schaatsen. Al in 1998 werd dit team opgericht onder de toenmalige naam SpaarSelect. Bob de Jong en Gianni Romme, specialisten op de lange afstanden, maakten deel uit van het team. Een jaar later kwamen er juist drie sprinters bij: Jan Bos, Erben Wennemars en Jakko Jan Leeuwangh.

Veel sponsors in korte tijd

Eind 2002 kwam er al een nieuwe hoofdsponsor, doordat SpaarSelect in financiële problemen was gekomen. Eerst was de Sponsorbingo Loterij de opvolger, kort daarna het moederbedrijf Nationale Postcode Loterij. Intussen was ook Jac Orie aangenomen als trainer. Hij was de opvolger van Peter Mueller, die op zijn beurt het stokje had overgenomen van Ingrid Haringa.

In 2006 kwam de DSB Bank van Dirk Scheringa als nieuwe sponsor, ook bekend als sponsor van onder meer AZ natuurlijk. De bedoeling was dat DSB sponsor zou blijven tot en met de Olympische Spelen van 2014. Maar in 2009 ging de bank failliet en moest er alweer een nieuwe sponsor komen: Control als hoofdsponsor en Mats als cosponsor. In 2010 vertrokken echter al drie vrouwen om Team Liga op te richten: Margot Boer, Annette Gerritsen en Marianne Timmer. In 2011 trok Control zich terug en moest Mats de boot trekken.

LottoNL-Jumbo

In 2014 werd de basis gelegd voor het schaatsteam zoals we het nu kennen. Wielerploeg Blanco – later Belkin – ging een samenwerking aan met het schaatsteam. Lotto werd hoofdsponsor en supermarkt Jumbo cosponsor, met ondersteuning van sporkoepel NOC*NSF. Zo zagen we ineens wielrenners Bauke Mollema en Laurens ten Dam in dezelfde outfit als schaatsers Sven Kramer en Kjeld Nuis.

Na vier jaar trok Lotto zich terug en werd Jumbo de hoofdsponsor. Het Noorse softwarebedrijf Visma werd cosponsor, waardoor het team (zowel schaatsen als wielrennen) nu Jumbo-Visma heette. Jumbo is hierdoor een nog grotere naam in de sportwereld geworden. Want zoals je waarschijnlijk weet, zijn ze ook al jarenlang sponsor van tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Max Verstappen. Sinds een paar jaar heeft Team Jumbo-Visma ook een talentenploeg.

Schaatsers van Team Jumbo-Visma

Met zo’n lange geschiedenis is het rijtje schaatsers van Jumbo-Visma ook erg uitgebreid. We zullen een aantal bekende en succesvolle schaatsers van dit team toelichten.

Bob de Jong (1998-2000) en Gianni Romme (1998-2006)

De twee eerste schaatsers van toen nog SpaarSelect waren Bob de Jong en Gianni Romme, onder leiding van trainer Ingrid Haringa. Bob de Jong was succesvol op de lange afstanden met vier medailles op het WK Afstanden in 1999 en 2000. Ook won hij twee keer de tien kilometer op het NK Afstanden en werd hij derde op het NK Allround.

Gianni Romme had net de belangrijkste zeges in zijn loopbaan gepakt toen hij bij SpaarSelect kwam. Op de Olympische Spelen van 1998 in Nagano had hij de vijf en tien kilometer gewonnen, net als op het WK Afstanden. Bij dit team voegde hij daar nog veel prijzen aan toe. Zo werd hij drie keer Nederlands kampioen allround en twee keer wereldkampioen allround, Op de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 won hij zilver op de tien kilometer achter Jochem Uytdehaage. En ook won Gianni Romme vele wereldbekerwedstrijden op de vijf en tien kilometer.

Jan Bos (1999-2000) en Erben Wennemars (1999-2006)

Een jaartje na De Jong en Romme kwamen Nederlands beste sprinters Jan Bos en Erben Wennemars erbij. Jan Bos was in 1998 wereldkampioen sprint geworden, het jaar erna werd hij tweede. Wel werd hij in zijn tijd bij deze ploeg Nederlands kampioen sprint, een titel die hij tussen 1997-2000 en in 2003 en 2008 won. Ook werd Bos eerste op de 1000 meter bij het WK Afstanden van 1999.

Zijn maatje Erben Wennemars bleef langer bij de ploeg. Zijn piek bij het sprinten lag wat later dan die van Jan Bos. Wennemars liet zijn ploeg juichen om onder meer het NK Sprint in 2001 en 2004 maar vooral het WK Sprint in 2004 en 2005. Naast andere prijzen op bijvoorbeeld het NK Afstanden en WK Afstanden sloot hij zijn tijd bij deze ploeg af in 2006 met twee keer brons op de Olympische Spelen van 2006 in Turijn.

Mark Tuitert (2000-2012) en Marianne Timmer (2001-2010)

In 1999 werd Mark Tuitert nog wereldkampioen allround bij de junioren en in 2004 werd hij Europees kampioen allround. Daarna ging Tuitert zich meer richten op de middenafstanden, met gematigd succes. In 2004 en 2005 werd hij tweede op de 1500 meter bij het WK Afstanden, in 2005 won hij wel de ploegenachtervolging. Op dat onderdeel won hij brons op de Olympische Spelen van 2006 en 2010. Maar zijn grootste overwinning was natuurlijk het goud op de 1500 meter in Vancouver 2010.

Marianne Timmer had in 1998 al twee keer goud gewonnen op de Olympische Spelen van Nagano. Sowieso was ze in die tijd de beste Nederlandse sprinter met tien Nederlandse titels in 12 jaar tijd. Veel van die titels won ze in haar tijd bij de voorlopers van Jumbo-Visma. Haar grootste succes was de gouden medaille op de 1000 meter van de Olympische Spelen 2006 in Turijn.

Annette Gerritsen (2005-2010, 2012-2015) en Margot Boer (2007-2010)

Marianne Timmer kreeg later ook gezelschap van twee andere sterke sprinters. Annette Gerritsen was vooral succesvol in haar eerste periode bij de ploeg met een aantal gouden medailles op het NK Sprint en brons op het WK Sprint. Margot Boer nam in 2009 het stokje over van Marianne Timmer als Nederlands kampioen sprint. In 2010 gingen deze drie samen verder met Team Liga (nu Team Reggeborgh).

Stefan Groothuis (2008-2015), Kjeld Nuis en Jan Smeekens (2009-2020)

Onder leiding van Jac Orie heeft Jumbo-Visma veel succes gekend. Niet alleen met Sven Kramer, maar ook met sprinters. Stefan Groothuis was een laatbloeier die in de herfst van zijn carrière nog enkele mooie titels pakte. Hij werd vijf keer Nederlands kampioen sprint, één keer wereldkampioen sprint, wereldkampioen 1000 meter en in 2014 won hij prachtig goud op de 1000 meter in Sotsji.

Kjeld Nuis kwam als 20-jarige bij de ploeg en ontwikkelde zich fantastisch. Binnen een paar jaar won hij titels op het NK Afstanden en de Wereldbeker. Hij miste echter kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2014. Kjeld Nuis revancheerde zich door in 2018 goud te winnen op de 1000 en 1500 meter in Pyeongchang. Daarnaast won Nuis nog vijf wereldtitels afstanden bij Jumbo-Visma en vele andere medailles. Bij Team Reggeborgh won hij in 2022 goud op de olympische 1500 meter van Peking.

De erelijst van Jan Smeekens is minder indrukwekkend, maar toch mag hij zeker genoemd worden. In 2014 werd hij nipt tweede op de olympische 500 meter achter Michel Mulder. Maar hij won de 500 meter wel erg vaak bij het NK Afstanden en eenmaal op het WK Afstanden en de Wereldbeker.

Sven Kramer (2014-2022)

Hij had zijn naam al meer dan gevestigd toen hij in 2014 trainer Gerard Kemkers verliet voor Jac Orie: Sven Kramer. Bij Jumbo-Visma zou Sven Kramer nog veel prijzen toevoegen aan zijn indrukwekkende palmares. Zo won hij nog drie keer het WK Allround, acht titels op het WK Afstanden, goud en brons op de Olympische Spelen van 2018 en twee keer goud op het EK Afstanden.

Douwe de Vries (2014-2020) en Patrick Roest (2015-2022)

Stefan Groothuis was niet de enige laatbloeier bij Jumbo-Visma. Voormalig marathonschaatser Douwe de Vries (geboren in 1982) won bij de ploeg nog vijf keer goud op de ploegenachtervolging op het WK Afstanden (2015-2020) en goud op het NK Allround in 2019. De afgelopen zeven jaar zat ook Kramers ‘opvolger’ Patrick Roest bij Jumbo-Visma. Hij won onder meer drie keer het WK allround, driemaal zilver en eenmaal brons op de Spelen en verschillende andere medailles. Sinds 2022 zit hij bij Team Reggeborgh.

Huidige schaatsers Team Jumbo-Visma

Jorrit Bergsma is veruit de veteraan bij Team Jumbo-Visma. Hij kwam in 2022 over van het team van Jillert Anema en is natuurlijk specialist op de lange afstanden en massastart. Kars Jansman en Chris Huizinga zijn ook meer van de vijf en tien kilometer. Dai Dai N’tab, Kai Verbij en Joep Wennemars (zoon van Erben) zijn pure sprinters. Thomas Krol werd in 2022 natuurlijk wereldkampioen sprint, maar pakte ook goud op de 1000 en 1500 meter op de Olympische Spelen in Peking 2022.

Bij de vrouwen is Jutta Leerdam de meest in het oog springende schaatser. Zij is in 2022 overgestapt naar Jumbo-Visma en is vooral sprinter die ook de 1500 meter redelijk aan kan. Merel Conijn, Antoinette de Jong en Reina Anema zijn meer allround. Anema kwam in 2021 over van Team FrySk.

In het talententeam van Jumbo-Visma vinden we momenteel onder meer Merijn Scheperkamp, Tijmen Snel, Serge Yoro, Joost van Dobbenburgh, Myrthe de Boer en Evelien Vijn. De trainer hiervan is Sicco Janmaat.

Wedden op Team Jumbo-Visma

Team Jumbo-Visma is een van de meest succesvolle schaatsploegen. En met het huidige team kunnen ze nog genoeg prijzen winnen. Wedden op Team Jumbo-Visma kan natuurlijk bij alle grote toernooien, waar ze altijd wel bij zijn. Bekijk alles over wedden op schaatsen bij Wed Meesters om altijd op de hoogte te zijn!

Tags: