Wed Tips | Statistieken & Trends

Wed niet op gevoel, maar gebruik data. Leer Wedden met Statistieken en Trends bij de Wed Meesters en vergroot je winkansen!

Geschatte leestijd: 4 minuten

Sommige statistieken en trends bekeek je altijd al voordat je een weddenschap sloot; andere zijn pas de laatste jaren populair geworden. Hoe dan ook is het natuurlijk zo dat je feitelijk verplicht bent bepaalde statistieken en trends te bekijken voordat je een weddenschap plaatst.

Veel gokkers bestuderen sportevenementen tegenwoordig beter én vaak ook anders om zo de beste weddenschappen te vinden – en voor zichzelf die ‘edge’ te vinden. Dat is logisch, maar tegelijkertijd is de vraag: kan te veel bestuderen van al die statistieken en trends je juist ook tegenwerken bij succesvol wedden?

Statistieken

Wanneer je naar een formulier kijkt, dan kijk je naar een statistiek. Het aantal recente overwinningen en waar deze plaatsvonden zijn erg belangrijk bij het ​​bepalen van een weddenschap. Het is bijna onmogelijk om in te zetten zonder te kijken naar statistieken, tenzij je gewoon zomaar ‘een kansje wilt wagen’, en je simpelweg de favorieten of juist de outsiders wilt steunen.

Bij paardenraces kunnen statistieken erg belangrijk zijn. Het ‘winpercentage’ van een paard kan je vertellen hoe consistent een paard loopt (hoe groot is de kans dat het paard wint), terwijl ‘progency’-statistieken je kunnen vertellen hoe waarschijnlijk het is dat een paard goed loopt op een bepaalde track. Je kunt niet naar teveel statistieken kijken; ze geven je immers allemaal extra informatie over je weddenschap en daardoor een voorsprong op de bookmakers.

In team- en individuele sporten is het gebruik van statistieken noodzakelijk voor alle serieuze gokkers. Het aantal recente overwinningen – zowel thuis als uit – kan je vertellen waar een team naar alle waarschijnlijkheid punten zal laten liggen of halen.

Ook trends zijn nuttig bij het afsluiten van weddenschappen. Het kan lonen om je af te vragen waarom sommige trends überhaupt bestaan. Als je een goede reden kunt bedenken waarom een ​​trend bestaat, dan kan het verstandig zijn om die trend wat extra mee te wegen bij de beslissing over je weddenschap. Als de trend een beetje willekeurig lijkt, dan is het misschien beter om die trend gewoon lekker te laten voor wat het is.

De trends bij paardenrennen hebben meestal te maken met de trainer- en/of jockeyrecords in een race, de meest voorkomende gewichtsklasse of leeftijdsgroep die een race wint, de vorm waarin een paard verkeert, en hoe lang het geleden is dat een paard een race heeft gereden.

Bepaalde trainers richten zich op specifieke races en bepaalde jockeys rijden op specifieke renbanen heel goed. Het kan een voordeel zijn om die informatie mee te wegen, hoewel het uiteraard geen garantie biedt dat een paard beter zal presteren in een bepaalde race.

Bepaalde gewichtsklassen krijgen wat voordeel door de toekenning van handicaps, omdat een paard van een voldoende hoge klasse moet zijn om de race te winnen. Een laag gewicht kan dus in het nadeel van een paard werken.

Tegelijkertijd betekent een hoger gewicht waarschijnlijk dat de paarden die dat gewicht dragen zich in de kaart hebben laten kijken en niet langer een handicap’ krijgen.

Leeftijd is een belangrijke factor om mee te nemen bij paardenrennen omdat sommige leeftijdsgroepen een bepaald toegestaan gewicht krijgen ten voordele van oudere paarden.

Driejarige paarden kunnen later in het seizoen bevoordeeld zijn ten opzichte van oudere paarden. Dit is absoluut een trend om niet over het hoofd te zien maar het biedt geen garantie dat een ouder paard niet een betere race rent met handicap.

In team- en individuele sporten is kijken naar trends misschien iets minder nuttig. Kijken hoe een team het heeft gedaan in een bepaald bekertoernooi bijvoorbeeld kan je doen besluiten om op dat team te wedden vanwege hun goede resultaten. Maar helaas kan het zo zijn dat – als iets nauwkeuriger had gekeken – dat dit team simpelweg geluk heeft gehad met de lotingen in de laatste seizoenen.

Soms zullen er geldige redenen zijn voor een trend. In Engeland heb je natuurlijk meerdere bekertoernooien in het voetbal. Als een team bijvoorbeeld goed speelt in de League Cup kan dat komen omdat ze met het sterkste team spelen (en het toernooi heel serieus nemen), terwijl andere teams hun betere spelers juist rust geven.

Bij tennis zal een speler bijvoorbeeld goede resultaten halen op bepaalde toernooien terwijl hij bij andere matches slechter scoort; die resultaten kunnen weleens te herleiden zijn naar de ondergrond waarop hij de verschillende wedstrijden moet spelen.

Conclusie? Trends zijn zeker niet onbelangrijk als het aankomt op sportwedden, maar het wel aan te raden om ze altijd kritisch te bekijken en rustig te bepalen hoe waardevol ze daadwerkelijk zijn. Of beter gezegd: er niet blind op te vertrouwen.

Tijdens recente Grand Nationals en Cheltenham Festivals (befaamde paardenrace events) zijn een aantal ‘niet te missen’ trends uiteindelijk gewoon hypes gebleken. Waarmee eens te meer werd bewezen dat – hoe bruikbaar trends ook kunnen zijn – je er nooit volledig op moet vertrouwen.